avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... taxe si impozite asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

taxe si impozite asociatie proprietari

Asociatia noastra are 4 "angajati" cu conventie, carora le platim in total, 1150 lei si platim statului, 799 lei. Nu stiu cum se face calculul. Intrebarea mea este daca ar putea fi corecta aceasta suma de 799 lei, ea reprezentand 69% suplimentar fata de salariile platite.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:38, 23 Octombrie 2012
Asociatia poate lucra, asa cum lucreaza si alte persoane fizice sau juridice, in mai multe forme. Poate lucra cu personal angajat pe baza de CIM si pe baza de contract de mandat. Dar poate colabora pentru anumite activitati si pe baza de conventii sau contracte civile, pentru o activitate limitata in timp, ori cu zilieri mai ales pentru munca necalificata.
Angajatii pe baza de CIM sunt salariati si acestora li se aplica legislatia muncii (Codul muncii...), cu fiscalizarea de care spuneam mai sus.
Celelalte forme de prestare si plata a muncii (contracte de mandat, civile, conventii, zilieri), sunt asimilate salariilor. Veniturile acestor categorii sunt asimilate veniturilor salariale si de aceea acestora li se aplica, cu mici diferentieri sau exceptii, aceleasi contributii si impozite ca si veniturilor din salarii.
Asa ca un calculator de salarii poate fi foarte bine folosit si pentru veniturile asimilate salariilor dar trebuie sa se tina cont de situatia concreta a fiecarui beneficiar de venit (unul este pensionar, altul nu este pensionar, altul mai are un serviciu, altul nu mai are alt serviciu...).
Ponderea in fiscalitatea muncii este data de trei elemente: CAS, CASS si impozitul pe venit. Numai acestea reprezinta 58%. Celelalte sunt sub 1% fiecare si 2,5% la un loc, incluzand si fondul de concedii de care amintiti.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Pensionari adminibuc adminibuc am preluat acest paragraf din ghidul asociatilor de proprietari 2013 imi puteti spune la ce se refera cand spune ca nu se va retine contrib.soc. ( o ... (vezi toată discuția)
Contributii 2016 pentru contract de mandat asociatie de proprietari emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu ce contributii se platesc in 2016 pentru contractele de mandat pentru o asociatie de proprietari, pentru presedintele asociatiei, ... (vezi toată discuția)