avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O gravida poate demisiona?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O gravida poate demisiona?

Buna ziua,

Am o intrebare. Acum o saptamana mi-am dat preavizul deoarece mi-am gasit un alt loc de munca. Insa acum 2 zile am aflat ca sunt insarcinata.

Faptul ca sunt insarcinata anuleaza preavizul, desi a fost din partea mea?

Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: ingrid25 , utilizator 17:56, 25 Octombrie 2012
1. Legea spune ca anuntarea ca este gravida trebuie facuta in scris.

2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
...
Art. 3. - (1) Salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sã le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevãzutã la alin. (1) şi nu informeazã în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia celor prevãzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.

Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sã dispunã încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevãzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legãturã directã cu starea sa;
...

3. Din Codul muncii:

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
...

4. Dar daca a facut notificarea de demisie, deci a fost vointa ei, angajatorul este obligat sa ia la cunostinta si sa emita decizia de incetare a contractului individual de munca.
va multumesc ff frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare b-8 b-8 Demisia este totuna cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor? Eu mi-am dat demisia si angajatorul m-a pus sa completez un formular de incetarea ... (vezi toată discuția)
Concediu in timpul preavizului de demisie vladalexgeorge vladalexgeorge buna. am o intrebare. pot sa imi concediu de odihna sau medical in perioada cand sunt in preavizul dat de mine la demisie. eu am 15 zile peavizul. stsu mai ... (vezi toată discuția)