avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident auto in 2009, fapta prescrisa in 2012?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident auto in 2009, fapta prescrisa in 2012?

Buna ziua.

In aprilie 2009 a avut loc un accident auto cauzat din vina mea, soldat doar cu daune materiale. Politia a venit la locul faptei, am semnat procesul verbal cum ca am fost de vina, am recunoscut fapta, toate bune si frumoase.
RCA-ul masinii condusa de mine a fost incheiat chiar in ziua accidentului, deci polita era valabila incepand cu urmatoarea zi.
Masina care a intrat in mine avea casco la Astra, iar abia in septembrie 2012 primesc citatie acasa cum ca sunt obligat la achitarea daunei produse, plus dobanzi si cheltuieli de judecata, cf. Codului de procedura civila, intrucat a fost constatata o fapta ilicita.

Intrebari:
1) Nu este fapta prescrisa cf. Codului de procedura civila : ,, fapta bazata pe un raport de asigurare si reasigurare se prescrie in 2 ani", sau ,, termenul general de prescriptie este de 3 ani "? Accidentul a avut loc in 2009, plata de la Astra catre service-ul unde a fost reparata masina accidentata de mine a fost efectuata in septembrie 2009, iar in septembrie 2012 este depusa citatia in instanta.
2) In citatie este specificat faptul ca nu m-am prezentat la conciliere directa, cand eu nu am fost instiintat de o astfel de chemare niciodata. Nu exista nicio confirmare de primire a acestei chemari la conciliere. Nu pica automat calculul dobanzilor aferente sumei achitate pentru reparatia masinii lovite de mine intrucat nu am fost instiintat de plata efectuata in dauna mea?
3) Schema desenata de accidentat la Casco la Astra difera total de schema constatata de politia rutiera dupa accident. Adica cel lovit de mine a schimbat total schema produceri accidentului in favoarea sa, cand a fost ulterior accidentului la Astra Asigurari pentru polita Casco. Asta nu arata clar o fapta ilegala efectuata de cel implicat in accident si asigurator?

Va multumesc. Stima.

Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 09:47, 26 Octombrie 2012
1. Nu trebuie sa aveti in vedere momentul primirii citatiei, ci momentul in care a fost inregistrata cererea de chemare in judecata la judecatorie. In acest mod se stabileste prescriptia. Este o discutie interminabila insa in domeniul asigurarilor cu privire la momentul la care incepe sa curga termenul de prescriptie.
2. Daca nu ati fost convocat la conciliere, atunci puteti invoca la primul termen prin intampinare exceptia de prematuritate a introducerii actiunii.
3. Din cate am inteles s-a intocmit un PV de contraventie, Politia a stabilit vinovatia si detaliile producerii accidentului, pe care dumneavoastra nu le-ati contestat. Astfel nu inteleg ce anume a declarat in plus si cu ce interes persoana pagubita. In cazul in care este vorba de pagube care nu au rezultat din accident si pe care le-a reparat pe baza contractuli CASCO, le puteti contesta solicitand o expertiza tehnica auto in cadrul procesului.
Va multumesc pentru raspuns in primul rand.
1) Cum pot afla cand a inceput sa curga termenul de prescriptie? Este data efectuarii platii Asiguratorului catre Service-ul unde a fost reparata masina lovita de mine? Este ziua in care a avut loc accidentul?
2) Ma pot duce la judecatorie sa vad care este data introducerii chemarii in instanta de catre asigurator?
3) Sunt 100% sigur ca la dosar nu exista un document care sa ateste faptul ca am fost chemat la conciliere directa si nu m-am prezentat la aceasta. In cazul acesta cad dobanzile calculate sau posibil intregul dosar?
4) Aveti dreptate Domnule Avocat Dinu, am fost deacord cu procesul verbal al Politiei, dar la asigurator, cel lovit a desenat cu totul alta schema a accidentului.
Insa, ulterior reparatiei efectuate, nu au fost introduse alte piese decat cele mentionate in autorizatia de reparatie intocmita de organul de ordine al Politiei, deci nu contest devizul de reparatie al asiguratorului. Dar simplul fapt ca la Astra Asigurari a fost desenata cu totul alta schema decat cea constatata de Politie nu dovedeste nimic?
5) Nu sunt consilier juridic, dar am de-a face cu legile zi de zi, lucrez intr o institutie publica si citesc des citatii si contestati la executare silita. Chemarea la judecata a asiguratorului este intocmita cu lipsa de profesionalism, fiind specificat de exemplu faptul ca am cauzat niste daune unui TRAMVAI, cand nu se pune in discutie asa ceva. Pot specifica acest fapt in INTAMPINARE?

Va multmesc mult Domnule Avocat Dinu.
O seara placuta.
1. Termenul de prescriptie, in cazul prezentat, este de trei ani de la data efectuarii platii despagubirii asiguratorului CASCO, intrucat de la acea data asiguratorul se subroga in drepturile propriului asigurat si, prin plata, are un drept de regres impotriva celui care a provocat paguba, adica impotriva dvs. Termenul de 2 ani e aplicabil contractelor facultative. Daca veti observa, intre dvs. si persoana pagubita nu exista nici o relatie contractuala, asigurarea RCA incheiata de dvs. dupa accident creeand o astfel de relatie doar intre partile contractante: posesorul de vehicul asigurat RCA si asigurator si nicidecum si intre tertele persoane accidentate.
2.Va puteti duce la judecatorie oricand, avand in vedere ca sunteti parat si aveti dreptul sa vedeti dosarul cu tot ce a atasat asiguratorul la depunerea cererii de chemare in judecata.
3. In intampinare va puteti prevala de toate apararile prevazute de cod: exceptii ( una dintre ele e lipsa invitatiei la conciliere-insa nu va bazati doar pe asta, sunt instante care continua judecata chiar si in lipsa dovezii ca s-a indeplinit aceasta procedura)si apararile de fond pe care le indicati la pct.4 si 5. Insa trebuie sa intelegeti ca doar simplele dvs. afirmatii, oricat de priceput ati fi in "lucrul" cu legile, va trebui neaparat pararea avizata a unui expert tehnic auto, care sa povesteasca el, intr-un raport, despre dinamica producerii accidentului si cine va fi prins cu mita'n sac pentru declaratii neconforme cu realitatea.
4. Adica, pentru a avea castig de cauza in instanta, dupa ce povestiti ce trebuie in intampinare, la termenul de probe va trebui sa cereti si proba cu expertiza tehnica auto.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2012
Doinita Stingaciu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casco LarisaS LarisaS Am facut un accident destul de minor in 2009 si aveam asigurarea expirata. Acum.. dupa 4 ani mi-a venit de la Astra asigurari, sa platesc suma de aproximativ ... (vezi toată discuția)
Intrebare rca sisq77 sisq77 Buna ziua, Am facut un accident auto din vina mea. Politia a venit la fata locului, a intocmit un proces verbal, nu e vorba de amiabila. Intrebarea ar fi, ... (vezi toată discuția)
Este legal ca o firma de service auto sa te actioneze in instanta deoarece nu si-a recuperat banii de la asigurator mdrlucian mdrlucian Prin 2008 masina proprietate personala,condusa de un alt sofer a fost lovita de o alta masina.Vinovat de producerea accidentului a fost soferul celeilalte ... (vezi toată discuția)