avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare certificat mostenitor

Desi sunt fiu din prima casatorie a tatalui meu, decedat acum 22 ani , am aflat ca acum 15 ani cea de a doua sotie si fiica ei si sora mea au obtinut de la notar un certificat de mostenitor in urma decesului tatalui meu.Mentionez ca eu nu am fost citat vreodata privind aceasta mostenire, in certificatul de mostenitor nu exista decat bunuri mobile degradate fara valoare, mentiunea ca nu sunt renuntatori la mostenire.
Am introdus actiune de anulare a acestui certificat, nu vreau decat sa fiu si eu recunoscut ca mostenitor si mi s-a pus in vedere sa platesc taxa de timbru dar nu mi s-a spus ce valoare, dat fiind faptul ca nu sunt bunuri. Am cautat pe net si am vazut ceva de 50 lei pe mostenitor.Stie cineva cat trebuie sa platesc taxa de timbru?
Pe de alta parte, am fost sunat de parate si mi au spus ca sa o rezolvam amiabil dar eu nu vad cum se poate anula un act facut de notar decat in instanta, ele spun sa nu mergem la instanta? Eu am vazut dosarul in fuga la notar si am observat niste declaratii ale unor persoane ca nu a mai fost casatorit decedatul si nu are copii iar acum la dosarul instantei notarul a trimis doar certificatul si o adresa ca a dat la topit dosarul de mostenire fiindca au trecut 10 ani? Nu mi vine sa cred ? Imi poate da cineva un sfat, o parere?
Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:27, 24 Octombrie 2012
Doar in urma actiunii in instanta se poate obtine anularea certificatului de mostenitor, nu aveti la ce fel de intelegere amiabila sa ajungeti.

In privinta notariatului este adevarat ca nu se mai pastreaza decat certificatul de mostenitor dupa un numar de ani.

Taxa de timbru trebuie sa va fie pusa in vedere de catre instanta, in functie de capetele de cerere pe care le-ati formulat.
Conform Noului Cod Civil art.1134 "Cei care se considera vatamati in drepturile lor prin eliberarea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti constatarea sau, dupa caz, declararea nulitatii acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii."


Mostenitorii pot ataca certificatul de mostenitor daca fac dovada ca nu au fost citati la domiciliul real .Prin testament s-a incalcat rezerva succesorala a acestora.

Certificatul de mostenitor a fost emis cu incalcarea prevederilor legale si poate fi anulat.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Îndepărtare moștenitor de la succesiune: cum se poate verifica dacă a început dezbaterea unei moșteniri? 1603 1603 Buna ziua! La un apartament de 4 camere din Bucuresti sunt 4 mostenitori: sotia supravietuitoare si 3 copii ai celor 2 soti. Exista suspiciunea ca s-a ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu masa succesorala necunoscuta doina_manuela doina_manuela Acum cateva saptamani a decedat tatal meu, pe care nu l-am vazut de 25 de ani.Dupa divortul de mama mea, s-a mutat in alta localitate.Acum cativa ani am aflat ... (vezi toată discuția)
In ce cazuri se poate ataca redeschide o mostenire unde este o hotarare judecatoreasca definitiva stefanspania stefanspania Avem o hotarare judecatoreasca definitiva de circa 6 ani .privind o mostenire de la parinti pentru mai multi frati ce au atacat un testament lasat de tatal lor ... (vezi toată discuția)