avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere salariu prin decizie unilaterala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere salariu prin decizie unilaterala

Buna ziua,
ma adresez dvs. cu urmatoarea speta:

Sotia s-a intors din concediu crestere copil. In data de 09.10. In data de 11.10 i se inmaneaza de catre angajator (companie privata) un exemplar de document numit Decizie care stipuleaza ca se decide incepand cu data de 09.10 reducerea salariului cu 25%, modificare ce va fi inregistrata in Revisal. Sotia a semnat doar ca primit un exemplar.

Acum in baza Codului muncii art 41. eu zic ca documentul, daca este decizie, este ilegal, pentru ca decizia modificarii contractului poate fi luata in acest caz doar prin acordul partilor si nu prin decizie unilaterala, urmand a fi consfintit prin act aditional la contract. Este insa foarte posibil ca angajatorul sa denumeasca decizie un document ce se doreste a fi o informare in cond art.17 din CM, insa cuvintele decizie si decide sunt acolo. Daca documentul reprezinta o informare, atunci in termen de 20 zile lucratoare, adica pana pe 05.11, angajatorul trebuie sa prezinte un act aditional pentru semnare (pe care sotia nu doreste sa-l semneze, si foarte probabil va primi preaviz). Daca documentul reprezinta insa o decizie unilaterala, sotia are drept de atac in 30 zile calendaristice de la data comunicarii (art 268 CM), adica 11.11 pentru a actiona in instanta decizia unilaterala. Dilema ar fi urmatoarea:
1. Daca nu i se prezinta un act aditional spre semnare pana pe 05.11, treaba este clara si va actiona decizia unilaterala in instanta;
2. Daca i se prezinta un act aditional pe care refuza sa-l semneze, acea decizie unilaterala ramane si atunci termenul de atac curge. Daca primeste un preaviz de concediere pana la expirarea termenului de 11.11, este OK si treaba se incheie aici. Dar daca nu primeste preavizul pana la data de 11.11, atunci isi pierde dreptul de atac al deciziei unilaterale. Cum sa procedeze in acest caz?
3. Daca pierde dreptul de atac al deciziei unilaterale de reducere a salariului, ca urmare a depasirii termenului de 30 de zile, ce alte forma de atac a reducerii unilaterale a salariului ii raman? Poate sa nu atace decizia ca document ci efectele ei, si anume daca primeste un salariu redus, sa atace acest fapt in baza art. 268 alin c (termen de 3 ani) ca fiind nelegala deoarece nu a avut la baza acordul partilor, sau pierde acest drept deoarece nu a atacat o deciziei despre care a fost informata?

Oare ar fi mai bine sa faca o adresa catre angajator, inregistrata, in care sa solicite acestuia lamuriri privind natura documentului transmis, daca este informare sau decizie unilaterala? La care risca oricum sa nu primeasca raspuns in termen util. Sau cum sa procedeze sa poata ataca cu sanse de succes o reducere a salariului fara acordul sau?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:16, 24 Octombrie 2012
trebuie sa conteste decizia unilaterala in termen de 30 de zile de cand a luat la cunostinta. daca se rezolva poate renunta la proces.
daca pierde acet teremn NU SE MAI POATE FACE NIMIC. asta este si strategia angajatorilor
av.antoanelageaman a scris:

trebuie sa conteste decizia unilaterala in termen de 30 de zile de cand a luat la cunostinta. daca se rezolva poate renunta la proces.
daca pierde acet teremn NU SE MAI POATE FACE NIMIC. asta este si strategia angajatorilor


Va multumesc foarte mult. Dar daca angajatorul ii raspunde oficial ca respectivul document este o informare si nu o decizie unilaterala, atunci este in regula?
Termenul de contestare este de 45 de zile si nu de 30 de zile ... potrivit art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002, la incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

In speta, documentul prezentat nu este o informare , ci o decizie de modificare a c.i.m.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
La data prevazuta in decizie de modificare a salariului sotia era in concediu medical? Asta inseamna ca orice termen de aplicare a deciziei se amana pana la intoarcerea din concediu medical?
Decizia isi va produce efectele dupa revenirea din concediu medical ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere salariala ContSters264293 ContSters264293 Buna ziua, Am fost anuntata de reducerea salariala si inteleg ca voi primi un anunt in scris care ma va informa de noua pozitie (retrogradare) si reducere ... (vezi toată discuția)
Reducere fortata timp de lucru Selenus Selenus Buna ziua, sotia mea este gravida si lucreaza la un angajator care de curand a trimis o adresa tuturor angajatilor in care ii informeaza despre hotararea de ... (vezi toată discuția)
Retrogradare din functie melolontha melolontha in urma cu 7 zile am fost retrogradat din functie cu micsorare de salar pe motiv ca am plecat in concediu si nu mi-a pasat de problemele firmei .Carerea de ... (vezi toată discuția)