avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vechiul com executiv al asociatiei de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vechiul com executiv al asociatiei de proprietari refuza sa plece

Am avut Adunare generala extraordinara la Asociatia de proprietari si vechiul comitet refuza sa plece. Am reclamat la politie si la primarie, am fost azi cu reprezentantul primariei, insotit de politia locala, dar tot nu au vrut sa predea actele, sub motivul ca au facut plangeri penale impotriva noastra, ca am falsificat semnaturile. intalnirea a fost cu tipete si invectiva din partea dumnealor. Oamenii din Asociatie deja incep sa se agite. Care ar fi calea legala si cea mai scurta posibila pentru a debloca situatia? Va multumesc pentru rapunsuri.
Cel mai recent răspuns: ghitaf , utilizator 14:47, 27 Ianuarie 2013
Firma sau persoana fapta se numeste la fel, abuz. Nu sunt de specialitate dar, oricine detine documentele altcuiva in mod abuziv, fara a avea dreptul, este pasibil de pedeapsa daca nu le inapoiaza. In cazul meu, daca administratorul respectiv nu raspundea pozitiv la cererea organelor de politie de a preda actele financiar-contabile ale asociatiei catre noua conducere, as fi mers la parchet. A durat aproximativ 3 saptamani dar am rezolvat-o si activitatea asociatiei nu a fost perturbata.
Comitetul executiv, format din persoane, este un organism de conducere al asociatiei de proprietari si daca a fost demis in totalitate din aceasta functie, detine documentele in mod abuziv, fara a mai avea deci, calitatea sa le tina.
Rezolvarea neintelegerior trebuie facuta astfel incat activitatea asociatiei sa poata continua. Va doresc mult succes.
L.C.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2012
Laura Ciobeica, moderator
In codul penal exista infractiunea de "äbuz de incredere" prevazuta de art.213 cod penal (cred art. 256 vechiul cod inca in vigoare) . Depuneti la parchet o plangere penala in acest sens, fara sa citati articolul de lege, in care sa motivati prin cele expuse mai sus.
E drept, v-a fi de durata cercetarea penala, dar in acelasi timp puteti deschide o actiune civila in "öbligatia de a face" si eventual pretentii in caz ca v-a prejudiciat (oricum cererea poate fi modificata la primul termen de judecata in ceea ce priveste obiectul) si o cerere pe cale de ordonanta presedintiala cu acelasi obiect (pentru ca asta se judeca mai repede in max.30 zile), care v-a fi executata prin executor judecatoresc. Atunci e clar caz de detentie, daca nu le preda.
Va multumesc, ieri am contactat deja un avocat si a ramas sa depuna exact cele trei dosare (ordonanta, actiune in civil si actiune in penal). Problema e ca dureaza si oamenii din asociatie nu ii mai suporta pe actualii, sa spram ca va fi totusi liniste.
Dupa cum v-am precizat si probabil v-a informat deja avocatul, ordonanta pesedintiala v-a deveni executorie destul de rapid, nu cred ca v-a declara recurs. Executorul se v-a prezenta cu Politia si nu prea cred ca-si va permite sa fie ridicat cu mandat de arestare. Probabil are ceva gauri in evidente, fapt pentru care nu vrea sa va puna la dispozitie actele.
Sunt zeci de situatii de gen, asta din lipsa unei legislatii corespunzatoare in domeniu, care sa mandateze organele de ordine sa-si exercite atributiile in acest sens.
si eu ma confrunt cu problema aceasta si cu alte mizerii pe care le fac fostul presedinte si administratorul. Sunt curios cum s-a rezolvat problema dvs pentru ca eu constat ca trebuie sa fac acelasi lucru, dar nu prea vreau pentru ca inca sper la un dialog civilizat si la intelegere.
La noi problema este destul de veche si incepe undeva in 2009 cand a avut loc prima contorizare individuala la apa calda si rece, dar nu are rost sa intram in amanunte pentru ca suntem in 2013 si nu avem montate contoare individuale la apa rece si calda, iar la cei care si-au montet refuza sa le ia in calcul.

pe scurt
- in august 2012 fostul presedinte si-a inaintat demisia in fata adunarii generale a proprietarilor la adunarea generala reconvocata (adunare generala reconvocata care a avut loc la mai mult de 10 zile de la adunarea generala ordinara) si a fost ales un alt comitet executiv
- in septembrie un comitet de initiativa format din 20% membrii ai asociatiei au reconvocat adunarea generala ordinara recconvocata si au declarat nule toate deciziile care au fost adoptate in sedinta din august (au incalcat toate legile, dar.........)
- pe 15 ianuarie 2013 a fost convocata adunarea generala ordinara a asociatiei de proprietari cu o ordine de zi si pentru ca nu au fost prezenti jumatate plus unu din membri s-a reconvocat pentru data de 25.01.2013
- pe 25.01.2013 la adunarea generala ordinara reconvocata au fost prezenti aproape numai cei care sunt impotriva acestei conduceri. Vazand acest lucru presedintele si-a inaintat demisia (notificata in PV adunarii) si a plecat lasand toti membrii prezenti cu ochii-n soare, dar registrul cu hotorarile adunarii generale a fost lasat pe masa si s-a continuat sedinta in care au fost adoptate o serie de decizii si a fost ales un nou comitet executiv
- in data de 26 acesta a precizat ca incepand cu 28 o sa predea actele asociatiei, dar in data de 27 acesta a spus ca refuza sa le predea ca ,,aia nu a fost adunare cu ala , ala si ala, ca o sa se intalneasca cei mai reprezentativi oameni din bloc sa hotarasca destinele acestei asociatii (de parca unul care sta in bloc de 15 ani este mai reprezentativ ca unul care sta de 9 sau 2 sau 5 ani).

Daca ar convoca din noua adunare generala extraordinara si ar adopta alte decizii, ar fi corect din punct de vedere legal, dar daca refuza cu buna stiinta sa predea actele poate fi tras la raspundere in fata legii?
exista un termen legal in care acesta poate sa o faca?
ce inseamna ordonanta prezidentiala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte papagal58 papagal58 Buna dimineata, Am si eu o nedumerire. Asa ca peste tot , si noi avem problemele noastre in Asociatie. Cum alegem un nou presedinte , daca cei 20% ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara merepere merepere pt o situatie de urgenta s-a convocat de catre Comitetul Executiv o Adunare generala extraordinara. hotararile din aceasta adunare extraordinara sunt ... (vezi toată discuția)
Bună seara la noi în bloc e o situație dificila. suntem asociație ... Ianit Ianit Bună seara La noi în bloc e o situație dificila. Suntem asociație de proprietari, eu ca proprietar al unui apartament am sesizat câteva nereguli vizavi ... (vezi toată discuția)