Sunt nascut in iulie 1962. Pana in momentul de fata am lucrat pe cartea de munca 25 de ani. Conform legii, voi beneficia de pensie, fara a mai fi nevoit sa platesc contributii la stat? Cum pot sa cer sa mi se acorde pensie si in special, cand pot sa solicit acest lucru?
Va rog sa ma indrumati, deoarece sunt absolut novice in aceasta problema.
1. Este vorba de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice in baza careia va raspund la intrebarile dvs.
2. Pentru un barbat nascut in iulie 1962 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
3. - Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii:]
* varsta standard de pensionare (65 de ani);
* stagiul minim de cotizare (15 ani).
- Asadar puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 65 de ani, in iulie 2027.
4. Pentru a beneficia de pensie anticipata (fara diminuare), la varsta de 60 de ani (in iulie 2022), trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 43 de ani.
5. Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, la varsta de 60 de ani (in iulie 2022), trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 35 de ani.
Va multumesc pentru promptitudine si pentru raspuns!
In cazul in care as dori sa merg pe varianta 2- " Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, la varsta de 60 de ani (in iulie 2022), trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 35 de ani.", ce imi recomandati sa fac? Sa inchei un contract de asigurare cu casa de asigurari si sa platesc din mana diferenta de 10 ani? Puteti sa imi spuneti si despre ce suma vorbim / luna?
1. Puteti sa incheiati oricand un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii dar el produce efecte de la data inregistrarii acestuia la Casa de Pensii, nu se poate plati retroactiv.
2. - Contributia minima lunara este de 232 lei pentru anul 2012.
- Contributiile se stabilesc in fiecare an prin legea bugetului de asigurari sociale.