avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... al 2 a oara la divort cu o singura persoana
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

al 2 a oara la divort cu o singura persoana

Buna seara!, Sunt casatorita , a 2 a oara cu acelasi barbat. In timpul primei casatorii a rezultat un copil -acum are 14 ani- la primul divort mi-a fost mie ,adica mamei incredintata.Intrebarea mea este: acum la al 2 lea divort cum se procedeaza ; se ia iarasi in calcul copilul ,chiar daca nu este rezultat din aceasta casatorie,care a durat doar 2 ani?daca da,care este procedura,sa face iarasi ancheta sociala?C-am cat dureaza divortul daca nu im i permit sa imi pun un avocat.Mentionez ca sotul nu este in tara,lucreaza in Spania.
Multumesc f mult,o seara buna va doresc.#-o
Da, cu adevarat o situatie inedita.
In mod normal hotararea veche are autoritate de lucru judecat in privinta incredintarii minorului insa in prezent s-a modificat legea si exista autoritatea parinteasca comuna.
Aceasta va determina o noua judecata si cu privire la minor.
Deci, veti avea o noua judecata ca si cum ar fi primul divort.
Nu vad deloc o situatie inedita.
Prin casatoria a doua cu acelasi barbat, acesta si-a redobandit statul de parinte in drepturi depline. Sentinta de divort nu mai este valabila si nici incredintarea copilului mamei pe timpul casatoeriei a doua nu poate fi valabila, precum si celelalte cereri accesorii cerute si stabiliyte i n instanta in acea sentinta cad.

Deci, ea trebuie sa se adrese instantei de judecata confrom noului cod civil, in care i se va stabili domiciliul la unul dintre parinti, in functie de referatul de ancheta sociala efectuat. se mai poate asculta si ce isi doreste minorul tinand cont ca varsta lui este peste 10 ani.

Deci, alt proces, alta decizie, si nu mai exista incredintarea minorului unuia dintre parinti decat in anumite cazuri.



plata pensiei poate fi stabilita si in acest proces , numai ca plata pensiei acum se face in natura.

fii foarte atenta, nu vei primi banii din prima.

daca el nu se va ocupa de plata pensiei in natura in suma stabilita de judecator, pentru ca si tie ti se va stabili o plata a pensiei in natura, deci amandoi veti avea de plata copilului vostru o anumita suma de bani, atunci poti redeschide proces pentru nerepectarea sentintei care o vei primi referitor ca el nu isi plateste copilului sau drepturile lui
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2012
ContSters202285, utilizator
Multumesc mult pt raspuns,dar ,sincer nu prea stiu ce sa mai cred ,caci vad ca parerile sunt impartite.Oare nu e aceeasi lege pt toate persoanele autorizate care profeseaza in acest domeniu? Am dreptul sa nu introduc copilul in hotararea de divort nefiind rezultat din aceasta casatorie?Fiindu-mi o data incredintat ,acum intamplator ,aceasta a 2 a casatorie este cu acelasi barbat,.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2012
myo, utilizator
asta e legea
Art. 396
(1) Instanta de tutela hotaraste, odata cu pronuntarea divortului, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor, pe care ii asculta.

Dvs aveti deja o hotarare intemeiata pe vechiul cod al familiei, nu inseamna ca hotararea pe care o aveti nu mai e buna, ci conditiile/ imprejurarile in care vi s-a incredintat minorul s-au schimbat

Art. 400
(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.

Aveti neintelegeri ? Nu ati spus inca.


Art. 403
In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului.

Dupa cum reiese din text, poate, dar daca nu i se cere, n-o face.

Eu nu va zic ca nu trebuie sa introduceti in cauza copilul minor, ci ca puteti sa n-o faceti, mai ales daca si tatal e de acord.
Ce o sa va incurce.. e ca dvs de data asta doriti sa ramaneti cu numele sotului.
Ziceam sa nu-l introduceti pt ca dupa legea noua, autoritatea parinteasca se exercita in comun ( numai pt motive temeinice ati exercita singura autoritatea parinteasca),asta inseamna ca veti avea nevoie de acordul tatalui, veti lua decizii impreuna in ce-l priveste pe copil, iar din cauza distantei , poate fi dificil.
Va multumesc foarte mult pentru ca acum chiar m-am lamurit cum stau lucrurile. O seara buna va doresc . Multa sanatate.

Alte discuții în legătură

Suplinire consimtamant parinte lolo0112 lolo0112 Buna ziua. Pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca acordul celuilalt parinte pentru iesirea temporara din tara a minorului, pe ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor- autoritate parinteasca exclusiva prin acord baubau1608 baubau1608 Buna ziua. Am si eu cateva nelamuriri si as dori cateva explicatii de la oameni de specialitate. Eu si sotul meu ne vom desparti. Suntem parinti, motiv ... (vezi toată discuția)
Plasare cic de la un parinte la altul e posibil? adinamiia adinamiia buna ziua am cateva intrebari beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului din iulie 2010 problema e ca pe 20 ianuarie a.c sotul a depus ... (vezi toată discuția)