avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiune

daca la dosarul personal , mi s-au adunat mai multe sanctionari....avertismente , sanctionari cu diminuarea salariului si acuma mai am una .... mi-am l;uat angajamentul ca nu o sa mai am alte abateri ...poate sa-mi desfaca contractul de munca ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 26 Octombrie 2012
:offtopic:

genova a scris:

patronul are dreptul sa te dea afara atunci cand considera el ca " nu ii mai esti de folos".


Cu regret, aceasta informatie este cel putin inexacta.
Cazurile de concediere sunt limitativ si expres prevazute in codul muncii.
La fel si procedurile de concediere si conditiile care trebuie indeplinite pentru ca patronul sa poata dispune concedierea.

Sunt cinci cazuri mari si late, nici mai mult nici mai putin.
- disciplinar
- pentru necorespundere profesionala
- pentru incapacitate medicala
- din motive (economice) nimputabile salariatului (restructurare, desfiintare post, reducere activitate)
- in cazul arestului preventiv

Informatia ca patronul te poate da afara cand crede el ca nu mai esti de folos este incorecta si nu ajuta pe nimeni, nici pe salariati, nici pe patroni.
Trebuie ca toti sa ne cunoastem drepturile si obligatiile (cel putin sa le cunoastem, chiar daca nu facem nimic sa ni le exercitam).

@ vindictive

posibil , ca in acceptiunea unora , aceste doua sintagme sa fie identice ... pentru unii ar fi fost mult mai bine, daca concedierea disciplinara se facea numai in urma savarsirii unei infractiuni si nu a savarsirii unor bateri disciplinare ...
[
Corect =D> atunci aveam numai salariati model. B-)
justice123 a scris:

Contestati sanctionarile in instanta de judecata cat sunteti in termen, si chiar daca nu mai sunteti, contestati-le ca pe calomnii (in civil se poate), mentionand ca nici statul nu v-a invatat dreptul si n-ati avut nici ocazia, si astfel nu ati stiut sa le contestati la timp, si ca ridicati exceptia de neconstitutionalitate a termenelor ce ingradesc accesul liber la justitie


Sfatul de mai sus trebuie completat:
1. Contestatia calomniilor in civil costa. Se va plati taxa de timbru, trebuie dovedite toate pretentiile si sustinerile etc. Si cel care va face asta va pierde procesul cu biro, impreuna cu taxa de timbru si toate cheltuielile de judecata, cu nervi si un timp din viata.
Decizia de sanctionare neanulata de instanta va fi tocmai proba angajatorului ca nu e nici o calomnie, ci o simpla abatere disciplinara sanctionata.
2. Nimeni nu poate invoca necuonasterea legii este un principiu de drept esential.
3. Cat priveste exceptia de neconstitutionalitate, sfatul este inutil. Exceptiile nu se ... ridica asa, hodoronc tronc. Ar trebui ca @justice123 sa ne indice macar textul de lege (cu numar, nume si articol) pe care l-ar ataca drept neconstitutional. Exista reguli procedurale stricte, temene, motive de fapt si de drept care trebuie respectate.
Faptul ca angajatul a neglijat sa citeasca capitolul de "Raspundere disciplinara" din codul muncii (de unde ar fi aflat in maxim 3 minute care este termenul de contestat decizia disciplinara), nu inseamna ca este neconstitutional codul muncii.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2012
smeagull, utilizator
smeagull

:offtopic:

Nu exista niciun text de lege , referitor la acea sustinere .... cu o simpla cautare pe aceasta sectiune veti gasi ce se invoca in sprijinul neconstitutionalitatii acelor texte de lege ... asa cum am mai zis , in opinia unora, stabilirea unor termene pentru exercitarea unui act procedural constituie o incalcare a principiului cponstitutional privind accesul liber la justitie ...

Alte discuții în legătură

Radierea concedierii disciplinare codulmuncii codulmuncii La art 248 ali. (3) din codul muncii se prevede urmatoarele: [b]Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca cu litera "i" ContSters160566 ContSters160566 Buna Ziua! Care ar trebui sa fie motivele unui angajator, pentru a-mi desface Contractul Individual de Munca cu litera I ? Este de ajuns sa am o simpla ... (vezi toată discuția)
Contestarea deciziei de concediere justice123 justice123 1. Daca firma are sediul social in sectorul 2 Bucuresti, si eu am domiciliul in sectorul 3 Bucuresti, si in decizia de concediere scrie ca o pot contesta in 30 ... (vezi toată discuția)