avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal in somaj

Buna ziua,

Va rog frumos sunt in somaj si trebuie sa imi bag conceiu prenatal problema este ca fostul patron nu imi mai raspunde la telefon,i-am trimis si mesaj dar...nimic. Iar cei de la somaj mi-au dat o adeverinta care trebuie completata,semnata si stampilata de fostul patron iar eu nu mai am cum sa dau de el. Daca nu duc aceasta adeverinta pana la sfarsitul lunii nu imi platesc concediul prenatal si pierd si indemnizatia de crestere a copilului! Ce am de facut?!
Va rog din suflet sa ma ajutati

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:13, 26 Octombrie 2012
1. Cand v-ati inregistrat la Agentia de Somaj ati depus adeverinta eliberata de angajator (Anexa 26) cu venturile pe cele 12 luni anterioare.

2. Din aceasta adeverinta Agentia de Somaj poate scoate veniturile de care are nevoie pentru calcularea indemnizatiei pentru concediul de maternitate.

3. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin.(1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

4. - Asadar daca nu vor sa ia de bune datele din Anexa 26 atunci sa calculeze indemnizatia pentru concediul de maternitate numai cu lunile de cand sunteti in somaj.
- O sa iasa o indemnizatie mai mica dar e mai buna decat sa pierdeti tot.
- Daca nici asa nu vor spuneti-le sa ia legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va spune cum sa procedeze.
eu am prins somaj doar lunile iulie,august si sept iar pt prenatal vor o adeverinta pt lunile aprilie mai iunie si iulie din care sa reiasa nr de zile lucrate+C.M+CO, venitul brut realizat, si fondul total de salarii pt care sa virat 0.85%conform art 4 alin 2 din O.U.G 158/2005.
Deci as pute sa fac ceva?! Va multumesc frumos anticipat.
1. Agentia de Somaj poate calcula indemnizatia pentru concediu medical (inclusiv de maternitate) luand ca baza numai lunjile in care ati fost in somaj: iulie, august, septembrie.

2. Daca nu se intelege acest lucru v-am spus sa ia legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va spune ca se poate asa cum am spus eu aici.

3. Nu se poate sa va lase fara indemnizatie pentru concediul de maternitate atata timp cat OUG 158/2005 spune ca pentru baza de calcul este suficient si o luna de zile der stagiu de cotizare (iar dvs. aveti trei luni de zile de somaj indemnizat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea indemnizatiei de crestere copil catalin818 catalin818 Concediul prenatal este stagiu de cotizare pentru crestere copil. Sotia mea a lucrat ca profesor pentru prima data in intervalul 1 septembrie 2010- 31 august ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal MihaelaTop MihaelaTop Concediu de maternitate Sunt profesor suplinitor cu contract de munca pana la 31 august.Doresc sa intru in concediu prenatal in luna iulie,voi naste pe 25 ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu prenatal pentru absolventa master, in somaj P. Alina P. Alina Buna ziua! Vin si eu cu o intrebare...Sunt insarcinata in 26 de saptamani, voi naste la inceputul lui decembrie. In iulie am absolvit masterul, mi-am bagat ... (vezi toată discuția)