avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs - act de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs - act de proprietate

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns, la urmatoarea situatie:

- persoana A, proprietar, este citat in calitate de parat intr-un dosar pe fond-uzucapiune, in care este vorba despre o locuinta.

- instatnta s-a pronuntat si a respins cererea formutata in dosar - uzucapiune a reclamantei. Sa ii spunem reclamantei, persoana B. In hotararea judecatoreasca instanta a specificat "cu drept de recurs".

- reclamanta, persoana B, a depus recurs.

- proprietarul, persoana A, s-a saturat de atatia ani de instanta si fiind o persoana mai in varsta, a facut un contract de cesiune drepturi litigioase, la notar. Persoana care a cumparat drepturile litigioase sa ii spunem persoana C, s-a prezentat la recurs uzucapiune. (in actul de cesiune scrie: cesionarul, persoana C urmeaza sa se subroge prin prezentul contract de cesiune de drepturi, de la data autentificarii lui, in toate drepturile cendentului (persoana A), privind imobilul susmentionat, devenind, astfel, unicul titular al dreptului litigios, cu privire la dreptul de proprietate, pentru imobilul compus din....)

- instanta a recunoscut actul de cesiune drepturi litigioase si l-a introdus in dosar pe cumparator, persoana C in locul vanzatorului, persoana A.

- la un moment dat persoana C (cea care a cumparat drepturile litigioase) a facut un act la notariat cu reclamanta (persoana B) prin care sa renunte la recurs, dar acel act nu a fost recunoscut de instanta.
Pe site scrie "Solutie: Respinge ca neîntemeiată cererea de a se lua act de tranzacţia încheiată intre părţi. Termen pentru continuarea judecăţii la data de...., cu citare părţi. "

- la urmatorul termen al recursului, persoana C (reclamanta) a spus in fata instantei ca renunta la cele solicitate in dosarul de recurs uzucapiune.
Pe site-ul instantei scrie : Solutie: "Admite recursul. Anulează in tot sentinţa atacată ca urmare a renunţării reclamantei la dreptul pretins. Irevocabilă"

Rugamintea mea este sa ma ajutati cu raspuns la:
1.In hotararea judecatoreasca pe care o va emite instanta in cazul recursului uzucapiune, dupa solutia de mai sus, o sa fie recunoscut faptul ca persoana C este noul proprietar?
2. Daca raspunsul la intrebarea 1 este da, atunci acel act ii va tine loc de act de proprietate?
3. Exista posibilitatea ca, dupa solutia scrisa pe site la ultimul termen, instanta sa anuleaze cu totul acest dosar recurs uzucapiune si ramane valabila hotarerea din primul dosar, pana a se ajunge la recurs?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Andra


Cel mai recent răspuns: iandra , utilizator 14:08, 26 Octombrie 2012
Cel mai bun lucru pe care aţi putea să-l faceţi ar fi acela de a aştepta motivarea instanţei de recurs.

Totuşi...

Cred că aţi vrut să afirmaţi că
- la urmatorul termen al recursului, persoana B (reclamanta) a spus in fata instantei ca renunta la cele solicitate in dosarul de recurs uzucapiune
nu persoana C, aşa cum aţi scris.

Apoi, cred că B a renunţat la însuşi dreptul pretins, nu la cele solicitate in dosarul de recurs uzucapiune (cu alte cuvinte, nu a renunţat la judecată, ci a renunţat la drept)

E o diferenţă, deşi rezultatul final va fi acelaşi. În caz de renunţare la judecată, soluţia instanţei de fond ar fi rămas irevocabilă. În caz de renunţare la drept, cred că instanţa de recurs a anulat sentinţa atacată pentru motivul că litigiul a rămas fără obiect.

C, în calitate de cumpărător al dreptului litigios, rămîne proprietarul imobilului, B nemaiputînd invoca vreo pretenţie atîta vreme cît a renunţat la însuşi dreptul pe care l-a pretins în faţa instanţei. Dar, temeiul dreptului de proprietate a lui C nu este decizia pronunţată în recurs, ci actul de cesiune.

Hotărîrea din dosarul de fond fiind anulată, ea nu mai poate produce niciun efect.


Multumesc mult pentru raspunsul prompt!!!

Da, asa este am gresit acolo este asa cum ati spus dvs., reclamanta.

Cu actul de cesiune persoana C poate sa-si faca cadastru, sa faca intabularea si sa-si deschida rol la administratia financiara?
Da, în aceeaşi măsură în care ar fi putut să o facă cedentul A.

Problema este ca cedentul A, din pacate a decedat si acum persoana C (cel care a cumparat dreptul litigios) vrea ca familia - mostenitorii persoanei A, sa faca succesiunea dupa decesul cedentului si apoi sa faca contract de vanzare pentru bunul din actul de cesiune drepturi litigioase...

De aceea am intrebat, daca mai este necesar acest contract de vanzare cumparare, sau se poate folosi de contractul de cesiune drepturi litigioase.

Multumesc inca odata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act proprietate iandra iandra Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns, la urmatoarea situatie: - persoana A, proprietar, este citat in calitate de parat intr-un dosar ... (vezi toată discuția)
Cesionare drepturi litigioase danaistratescu danaistratescu Buna dimineata, este vorba de un imobil care face obiectul unui proces pe fond si anume uzucapiune. S-a pronuntat hotararea judecatoreasca in favoarea ... (vezi toată discuția)
Explicare decizie luata de instanta privind lipsa calitatii procesuale pasive Costinel Burca Costinel Burca Sper ca am postat in locul potrivit , iar daca nu am postat unde trebuie , rog un moderator sa mute acest topic in locul cuvenit . As dori sa stiu si eu , ... (vezi toată discuția)