avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume minor- consecinte asupra mostenirii si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume minor- consecinte asupra mostenirii si obligatiilor parintesti

Buna ziua! Daca-i schimb numele copilului(minor de 2 ani si jumatate ,recunoscut,evident si provenit din afara casatoriei)copilul mai are vreun drept de mostenire asupra a ceea ce detine tatal daca detine ....sau tatal mai are obligatii ca parinte?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: hardcandy , utilizator 21:44, 31 Octombrie 2012
Numele copilului poate fi schimbat numai in anumite conditii.

Daca cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Totusi, nu este necesar acordul in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.

Daca minorul a implinit 14 ani, cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie semnata si de acesta.

Tot in OG nr. 41/2003 se prevede ca schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere o data cu schimbarea numelui de familie al parintilor sau separat, pentru motive temeinice, iar schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricand.

www.avocatnet.ro/content/art...

Nu cred insa ca schimbarea numelui afecteaza in vreun fel dreptul acestuia la o eventuala mostenire asupra bunurilor tatalui care l-a recunoscut.
Da,e de acord cu schimbarea numelui dat fiind faptul ca eu port un nume,copilul alt nume si poate vreodata voi intentiona sa ma casatoresc sau nu.Cert este ca as fi putut ca la nastere sa-l trec pe numele meu,necasatorita fiind iar el sa-l recunoasca cum a si facut-o dar planul nostru era altul.Nu doresc decat ca eu si copilul meu sa purtam acelasi nume.Am acest drept ?Repet,el e de acord.Si totusi....ce inseamna ''motive temeinice''?
Multumesc!
Schimbarea numelui copilului nu are nicio implicare juridica cu privire la dreptul de mostenire al acestuia.
Explicit si concis raspuns! Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama necasatorita tatianadumitru6 tatianadumitru6 Buna ziua, am o colega insarcinata, necasatorita. Intrebarea este urmatoarea: cand va naste cine, cum declara copilul si pe ce nume? Nu a fost casatorita ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt însărcinată în 8 luni, nu sunt casatorita, ... Andreea edu Andreea edu Buna ziua! Sunt însărcinată în 8 luni, nu sunt casatorita, locuiesc cu tatăl copilului, dar as vrea sa declar/ trec copilul pe numele meu pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor - tatal nu este de acord danimik danimik Buna ziua, Doresc schimbarea numelui de familie pentru fetita mea, si anume doresc sa poarte si numele meu alaturi de acela al tatalui ei pentru a-i fi mai ... (vezi toată discuția)