avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Somatie de executare pe numele unei persoane decedate
Discuție deschisă în Executare silită

Somatie de executare pe numele unei persoane decedate

Tatal meu a decedat pe 14.10.2012
La data de 27.10.2012 gasesc la cutia postala unde locuia tatal o somatie de plata emisa de biroul exectori judecatoresti sub amenintarea unei executari silite.pentru sumei de 6000 RON catre o societate de asigurare.
Am gasit atasata decizia tribunalului care a intors sentinta judecatoriei in favoarea asiguratorului, obligand la plata acestei sume.
Fac urmatoarea remarca: relatia cu tatal a fost rece de peste 20 de ani, abia la inceputul anului 2012 m-a chemat pentru ca avea probleme de sanatate.
Din decizia tribunalului aflu ca a fost un incendiu in anul 2008 care a afectat o alta casa care era asigurata. Asiguratorul a pretins daunele de la tatal, acesta are castig de cauza la instanta de fond, dar este obligat prin recurs de tribunal sa plateasca pana la urma dauna. Decizia tribunalului este irevocabila si a fost emisa in luna mai 2011.
Cunosc faptul ca in calitate de mostenitor preiau intregul patrimoniu al tatalui, atat drepturile cat si obligatiile pe care le avea. In consecinta ar trebui sa platesc aceasta suma de 6000 RON. Numai ca fiind strain de cauza sa ma trezesc din senin cu o asemenea suma pe care nu o am in acest moment este cosmar.
Fata de cele mentionate as dori sa aflu raspunsul la 3 intrebari.
1. Tinand cont de faptul ca somatia de executare este pe numele unei persoane decedate, executarea silita poate fi pusa in aplicare? Si tinand cont de noile circumstanta am vreun drept legal sa solicit esalonare a acestei sume?
2. Nu voi folosi nume reale si voi spune asa: pe tatal meu il chema Alexandru-Vasile Nicu-Ion (nume fictiv). Atat decizia Tribunalului cat si somatia de plata a fost emisa pe numele Alexandru Nicu (nume fictiv). Corelatia este reala adica numele tatalui era compus din 4 cuvinte, iar documentele tribunalului si exectorului sunt pe un nume format din 2 cuvinte. Eu mostenesc patrimoniul numelui format din 4 cuvinte respectiv Alexandru-Vasile Nicu-Ion (nume fictiv) el fiind astfel inregistrat si la sectia financiara precum si pe documentele de proprietate, iar documentele emise sunt pentru o persoana cu un nume format doar din 2 cuvinte, Alexandru Nicu (nume fictiv). Deci cu alte cuvinte documentele sunt pentru o persoana care nu exista. Presupun ca este un viciu de procedura, iar documentele emise sunt nule chiar daca decizia tribunalului este irevocabila. Inca nu am vazut dosarul dar nu cred ca este o eroare materiala a tribunalului ci de o eroare recurentului care prin solicitarea recursului a mentionat o persoana inexistenta.
Ce pot sa fac in acest caz si ce articole de lege pot invoca?
3. Sa presupunem ca obtin nulitatea documentelor, societatea de asigurari poate initia un nou proces impotiva mea? Exista vreun termen de prescriptie?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: rlau_ro , utilizator 19:35, 28 Octombrie 2012
1-Puteti negocia cu executorul judecatoresc esalonarea debitului
2-Aspectul invocat de dvs nu este de natura sa anuleze actele sau procedura de executare silita
3-Daca decizia tribunalului este irevocabila,pe cale de consecinta nu mai puteti contesta fondul cauzei
Chiar daca promovati actiune cu scopul anularii documentelor,asupra fondului nu se mai poate reveni,respectiv asiguratorul poate demara o noua procedura impotriva dvs ca mostenitor al debitorului decedat
Depuneti la aceeasi instanta contestatie la executare are un termen de 15 zile de la primirea somatiei de executare in care aratati motivele: deces, lipsa de procedura pentru citare incorecta si sa cereti in contestatie si suspendarea executari. Daca termenul este prea lung, si pe cale separata cereti suspendarea executarii silite pe cale de ordonanta presedintiala ce v-a fi judecata mai repede decat contestatia si veti avea putin ragaz. Gasiti formularea pe net, atentie la incadrarea juridica pe cale de ordonanta nu e art.581 cod procedura civila, ci art. 403 Cod procedura civila. Aveti insa de plata o cautiune de 10% din valoarea titlului executoriu, respectiv 600 ron.

Oricum in acest caz executorul v-a trebui sa se indrepte impotriva dvs., dupa cum prevede codul de procedura civila. Daca sunt si minori printre mostenitori aveti un motiv in plus sa amanati executarea.conf art.297 alin 2

Art. 397
Cand debitorul a murit, lasand numai mostenitori majori, executarea inceputa asupra bunurilor sale se va continua in contra lor 8 zile dupa ce printr-o notificare au fost instiintati in mod colectiv la ultimul domiciliu al defunctului.
Cand intre mostenitori sunt minori, executarea inceputa se va suspenda pana la alcatuirea reprezentantei lor legale, care se va face prin mijlocirea judecatoriei cat se poate de grabnic.

Art. 398
Daca executarea nu incepuse inca la moartea debitorului, hotararile si titlurile executorii nu se vor putea executa in contra mostenitorilor, sub pedeapsa de nulitate, decat 8 zile dupa ce li s-a facut o incunostintare colectiva a acestor titluri sau hotarari la domiciliul deschiderii succesiunii pe numele mostenirii, fara a se arata numele si calitatea fiecarui mostenitor.

Mai exista varianta, conform articolelor anterioare privind executarea sa va intelegeti cu creditorul, pentru o plata esalonata. Mult succes.
2. La judecatorie Instanta de fond a dat castig de cauza tatalui, si a respins pretentiile asiguratorului, ca apoi la recurs, la Tribunal, asiguratorul a intors situatia obtinand castig de cauza. Numai ca acest recurs s-a bazat pe acest viciu de procedura, citarea s-a facut pe un nume fals, decizia s-a dat pe un nume fals, inexistent. De asemenea nu este vorba de o eroare materiala din pricina unei dactilografieri gresite a numelui din partea instantei, culpa acestei erori se datoreaza recurentului in initierea aciunii, iar Tribunalul s-a folosit de datele indicate de recurent, atat la citare cat si la decizie. Tatal nu s-a prezentat in instanta si nu a depus intampinare, pentru ca nu s-a recunoscut ca parte a acestui proces nefiindu-i adresata citatia pe numele lui, Se poate spune ca a fost o judecata legala, impartiala atata timp cat initmatul nu a avut posiibilitatea sa se apare? Nulitatea acestei decizii este data de insasi numele impotriva caruia sa dat decizia, adica impotriva unei persoane fictive. Eu sunt mostenitorul tatalui care poarta 4 nume, iar persoana indicata in recurs si titlul executor formata din 2 nume nu exista ca persoana, nu exista ca proprietar legal, juridic, pur si simplu este ficitiv. Cine poate executa o persoana fictiva. Nulitatea recursului determina revenirea la starea de dinaintea adica ce a stabilit instanta de fond, adica a respins pretentiile asiguratorului. Un nou recurs impotriva mosternitorului banuiesc ca nu mai e posibil pentru ca termenul de 15 zile ale dosarului de fond s-au prescris. Iar culpa pentru ceea ce s-a intamplat se datoreaza exclusiv recurentului. Iar o noua actiune de fond din nou pentru aceeasi cauza nu este posibila. Aceesi cauza nu se poate judeca de 2 ori.
Este desigur opinia mea. Daca gresesc pe undeva cu logica va rog sa ma corectati.

Am inteles perfect ideea ca in calitate de mostenitor preiau inclusiv obligatiile, si ca ar putea exista o intelegere de esalonare, as dori insa o concentrare a raspunsurilor cu privire la punctele 2 si 3, caci in fapt asiguratorul a obtinut castig de cauza in baza unui recurs care a fost viciat, instanta de fond dandu-i dreptate tatalui.
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
rlau_ro, utilizator
Pai atunci hotararea e la instanta de recusr e lovita de nulitate, in consecinta si cea de incuvintare a executarii adoima. Depuneti contestatia la executare aratand faptul ca hotararea, titlul executoriu ce a stat la baza cererii de executare silita este admisa de instanta impotriva unei alte persoane.

De asemenea, depuneti la instanta superioara, respectiv curtea suprema de justitie o cerere in anulare prin care sa se constate nulitatea actului contestat, hotararea judecatoreasca in cauza. Pentru ca veti obtine un termen de judecata lung, cereti preschimbarea termenului de judecata motivand existenta unie proceduri de executare silita in curs.
Aici nu aveti termen de prescripitie,practic acesta curge de la data in care ati luat cunostinta
de executarea silita.
Daca instanta constata viciul de procedura, cauza v-a fi trimisa spre rejudecare Tribunalului si veti avea posibilitatea sa va sustineti apararea.
Aveti o solutie prountata mai jos de curte.

[ link extern ]

Dar, depuneti si cererea de contestatie la executare asa cum v-am aratat mai sus. In formatul acesteia puteti cere si suspendarea executarii pana la solutionarea cererii, fara sa depuneti pe cale separata cerere de ordonanta (atat ca ultima are un termen de judecata mai scurt.) Daca acesta a fost data in baza unei hotarari viciate, cu siguranta instanta o va admite si v-a dispune incetarea executarii silite.
Urgent ca nu prea mai aveti timp.Multa BAFTA.
Ok pana aici am inteles procedura.
Acum am o intrebare si mai dificila.
Eu inca nu am vazut dosarul inclusiv cel de fond. Reclamantul si la fond si la recurs a fost asiguratorul.
Ce se intampla daca si in cazul dosarului de fond persoana nu este cea reala.
Si inca ceva nu stiu daca pot avea calitate procesuala pentru ca de pe 14.10.2010, data decesului, inca nu am apucat sa fac succesiunea...

Alte discuții în legătură

Analiza prescriptiei in procedura necontencioasa? Irina S. Irina S. S-a schimbat ceva in procedura civila, de vad tot mai des Incheieri prin care instanta de executare se pronunta asupra intervenirii prescriptiei executarii ... (vezi toată discuția)
Reluare executare silita ?! conelia anghel conelia anghel In 2012 am castigat un [b]proces pe litigii de munca[/b] atat la [b]fond (tribunal)[/b] cat si la [b]recurs (CAB)[/b] . In acelasi an 2102 [b], am executat ... (vezi toată discuția)
Solutie de admitere (pe fond) dar motivata neconvingator Irina S. Irina S. Partea care a castigat la fond o cauza civila, prin care instanta de judecata pronunta o solutie de admitere pe care insa o motiveaza neconvingator, poate ... (vezi toată discuția)