avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Somatie de executare pe numele unei persoane decedate
Discuție deschisă în Executare silită

Somatie de executare pe numele unei persoane decedate

Tatal meu a decedat pe 14.10.2012
La data de 27.10.2012 gasesc la cutia postala unde locuia tatal o somatie de plata emisa de biroul exectori judecatoresti sub amenintarea unei executari silite.pentru sumei de 6000 RON catre o societate de asigurare.
Am gasit atasata decizia tribunalului care a intors sentinta judecatoriei in favoarea asiguratorului, obligand la plata acestei sume.
Fac urmatoarea remarca: relatia cu tatal a fost rece de peste 20 de ani, abia la inceputul anului 2012 m-a chemat pentru ca avea probleme de sanatate.
Din decizia tribunalului aflu ca a fost un incendiu in anul 2008 care a afectat o alta casa care era asigurata. Asiguratorul a pretins daunele de la tatal, acesta are castig de cauza la instanta de fond, dar este obligat prin recurs de tribunal sa plateasca pana la urma dauna. Decizia tribunalului este irevocabila si a fost emisa in luna mai 2011.
Cunosc faptul ca in calitate de mostenitor preiau intregul patrimoniu al tatalui, atat drepturile cat si obligatiile pe care le avea. In consecinta ar trebui sa platesc aceasta suma de 6000 RON. Numai ca fiind strain de cauza sa ma trezesc din senin cu o asemenea suma pe care nu o am in acest moment este cosmar.
Fata de cele mentionate as dori sa aflu raspunsul la 3 intrebari.
1. Tinand cont de faptul ca somatia de executare este pe numele unei persoane decedate, executarea silita poate fi pusa in aplicare? Si tinand cont de noile circumstanta am vreun drept legal sa solicit esalonare a acestei sume?
2. Nu voi folosi nume reale si voi spune asa: pe tatal meu il chema Alexandru-Vasile Nicu-Ion (nume fictiv). Atat decizia Tribunalului cat si somatia de plata a fost emisa pe numele Alexandru Nicu (nume fictiv). Corelatia este reala adica numele tatalui era compus din 4 cuvinte, iar documentele tribunalului si exectorului sunt pe un nume format din 2 cuvinte. Eu mostenesc patrimoniul numelui format din 4 cuvinte respectiv Alexandru-Vasile Nicu-Ion (nume fictiv) el fiind astfel inregistrat si la sectia financiara precum si pe documentele de proprietate, iar documentele emise sunt pentru o persoana cu un nume format doar din 2 cuvinte, Alexandru Nicu (nume fictiv). Deci cu alte cuvinte documentele sunt pentru o persoana care nu exista. Presupun ca este un viciu de procedura, iar documentele emise sunt nule chiar daca decizia tribunalului este irevocabila. Inca nu am vazut dosarul dar nu cred ca este o eroare materiala a tribunalului ci de o eroare recurentului care prin solicitarea recursului a mentionat o persoana inexistenta.
Ce pot sa fac in acest caz si ce articole de lege pot invoca?
3. Sa presupunem ca obtin nulitatea documentelor, societatea de asigurari poate initia un nou proces impotiva mea? Exista vreun termen de prescriptie?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: rlau_ro , utilizator 19:35, 28 Octombrie 2012
rlau_ro a scris:

Ok pana aici am inteles procedura.
Acum am o intrebare si mai dificila.
Eu inca nu am vazut dosarul inclusiv cel de fond. Reclamantul si la fond si la recurs a fost asiguratorul.
Ce se intampla daca si in cazul dosarului de fond persoana nu este cea reala.
Si inca ceva nu stiu daca pot avea calitate procesuala pentru ca de pe 14.10.2010, data decesului, inca nu am apucat sa fac succesiunea...


Rectific data decesului 14.10.2012.
Si completez doar cu faptul ca in ipoteza ca daca si la instanta de fond, asiguratorul in calitate de reclamant a initiat actiune cu nume fictiv, logic ar fi ca toate actele emise de judecatorie, tribunal si executor sa fie nule de drept, ceea ce inseamna ca totul e zero.
Conf. art. 2514 cin Codul civil este prevazut prescriptia generala de 3 ani. Din luna 9/2008 de cand s-a constituit de asigurator paguba incepe termenul de prescriptie. Paguba este una civila normala fara implicatii penale sau de alta natura. In cazul in care asiguratorul ar initia o noua actiune impotriva mostenitorilor, termenul de prescriptie s-a scurs, iar termenul de prescriptie nu poate fi considerat intrerupt datorita actiunilor in instanta impotriva unei persoane fictive datorate exclusiv asiguratorului care in pozitia de reclamant a actionat impitriva unei persoane fictive, producand viciile de procedura.
Este adevarat ceea ce am afirmat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analiza prescriptiei in procedura necontencioasa? Irina S. Irina S. S-a schimbat ceva in procedura civila, de vad tot mai des Incheieri prin care instanta de executare se pronunta asupra intervenirii prescriptiei executarii ... (vezi toată discuția)
Reluare executare silita ?! conelia anghel conelia anghel In 2012 am castigat un [b]proces pe litigii de munca[/b] atat la [b]fond (tribunal)[/b] cat si la [b]recurs (CAB)[/b] . In acelasi an 2102 [b], am executat ... (vezi toată discuția)
Solutie de admitere (pe fond) dar motivata neconvingator Irina S. Irina S. Partea care a castigat la fond o cauza civila, prin care instanta de judecata pronunta o solutie de admitere pe care insa o motiveaza neconvingator, poate ... (vezi toată discuția)