avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... inregistrari pt. mijloc fix/obiect inventar/consumabil
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

inregistrari pt. mijloc fix/obiect inventar/consumabil

sunt titular intrepr.individ.si conduc contabilitatea in partida simpla. as dori sa ma pun la punct cu inregistrarile ce trebuiesc facute pt. mijloc fix / obiect inventar / consumabil, eventual cu exemple pt.clarificare. rog sa ma corectati daca fac afirmatii eronate!
1. mijloc fix (valoarea de achizitie peste 1800 lei fara TVA) - se intocmeste fisa mijlocului fix. se inregistreaza in Registrul inventar?
2. obiect de inventar (valoarea de achizitie sub 1800 lei fara TVA) - se inregistreaza in Registrul inventar, se face bon de consum. se mai intocmeste vreun PV la iesirea din gestiune? de ex. un scaun care s-a deteriorat dupa 2 ani.
3. consumabil - ce se intocmeste la intrarea / iesirea in / din gestiune? si dau aici urmatoarele exemple: cartus pt.imprimanta, hartie copiator, cauciuc de iarna pt.auto (proprietate personala pt.care am contract de comodat).
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:30, 18 Noiembrie 2012
Buna ziua,
Da, sunt platitor de TVA.
Atunci trebuie sa aveti in vedere si la cota de TVA, care este deductibila doar 50% conform Codului Fiscal.
Impozitul pe venit

Referitor la limitarea deductibilităţii cu 50% a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii , faţă de prevederile actuale aplicabile numai în cazul cheltuielilor privind combustibilul, limitarea s-a extins şi asupra celorlalte cheltuieli aferente acestora, astfel:

La stabilirea venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă, nu sunt cheltuieli deductibile 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii şi a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietate sau în folosinţă. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgentă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

- vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire pentru şcolile de şoferi;

- vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Cheltuielile care intră sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.



Baza legală:

- OUG nr.24/06 iunie 2012, pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiare, publicata in MO nr.384/07.06.2012.
am dedus 50% conf.CF x 50% utilizare auto pt.realizare venituri = 25%
Ati procedat foarte corect. :)

Zi faina!

Alte discuții în legătură

Registrul inventar cristian_conea cristian_conea Buna ziua, Cu ce trebuie completat registrul inventar (sunt titularul unei intrepr.indiv.)? (vezi toată discuția)
Contabilitate primara alina240 alina240 Buna ziua Detin o mica firma de prestari servicii. Deocamdata nu am stoc de marfa sau materiale am doar cateva obiecte de inventar si un mijloc fix ( ... (vezi toată discuția)
Registrul inventar costicul costicul Am tot citit pe forum insa parerile sunt impartite. Pentru o Intreprindere individuala explicati-mi ca unui incepator,va rog. 1.ce se trece in registrul ... (vezi toată discuția)