avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen comunicare decizie de sanctionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen comunicare decizie de sanctionare

Potrivit Codului muncii: Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Care este data de inceput si data maxima a comunicarii in acest caz?
Data emiterii deciziei se socoteste in acest termen sau nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:50, 17 Decembrie 2013
Data emiterii nu are legatura cu termenul de comunicare.
Comunicarea se face dupa emitere, sunt doua termene separate.

Nerespectarea termenului de comunicare nu atrage nulitatea deciziei.
Instanta nu va sanctiona depasirea termenului de 5 zile. In practica multi angajatori au dovedit ca era imposibil de respectat termenul de 5 zile (de ex. daca salariatul refuza decizia si trebuie comunicata prin posta).

Sanctiunea entru depasirea termenului de comunicare: decizia nu produce efecte decat dupa comunicare. Cele doua efecte ale deciziei de concediere sunt: desfacerea contractului si curgerea termenului de atac...

O decizie pe care angajatorul uita sa o comunice pe veci, nu poate duce la concediere.
@smeagull

Multumesc pentru clarificari.
Deci daca inteleg bine: daca decizia de sanctionare se comunica incepand cu cea de-a sasea zi de la data emiterii si angajatorul desface c.i.m disciplinar in a 4-a zi de la data emiterii de exemplu, desfacerea c.i.m este nula?
vindictive a scris:

@smeagull
Deci daca inteleg bine: daca decizia de sanctionare se comunica incepand cu cea de-a sasea zi de la data emiterii si angajatorul desface c.i.m disciplinar in a 4-a zi de la data emiterii de exemplu, desfacerea c.i.m este nula?


Am incercat sa va sugerez o aparare in aceasta directie, ma bucur ca ati inteles.
Nu am vazut nici un caz de invocare a acestui argument (deci nici de reusita sau de nereusita), dar eu cred ca decizia in conditiile descrise de dvs. este anulabila din pricina datei prevazute pentru concediere.
Depinde si ce s-a intamplat cu salariatul in ziua 5 (cum a fost pontat).
Eu as incerca bucuros acest motiv, daca as avea cel putin inca un alt moiv de contesatie.

Succes.
vindictive

Data de cand curge termenul de 5 zile este data emiterii acesteia ... potrivit Codului de procedura civila , data cand incepe si data cand se termina termenul se iau in considerare .

De exemplu, data decizia este emisa pe data de 01.11.2012 , atunci ultima zi de comunicare este data de data de 07.11.2012
Nu prea inteleg; sunt 7 zile in exemplul dvs.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Comunicare tardiva cojaniulian cojaniulian Va rog sa-mi spuneti daca se comunica o decizie de desfacere a contractului de munca dupa 20 zile mai este valabila? (vezi toată discuția)
Termenul de contestare in instanta a unei concedieri abuzive ... snipe1975 snipe1975 Termenul de contestare in instanta a unei concedieri abuzive curge de la data notificarii de preaviz sau de la data de intrare in vigoare a preavizului? (vezi toată discuția)
Decizie incetare contract individual de munca cris1957 cris1957 Pot actiona in instanta angajatorul pentru ca mi-a transmis pe mail decizia de incetare a contractului de munca incepand cu o data la care ma aflam in concediu ... (vezi toată discuția)