avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna

Buna ziua.La momentul actual,sunt divortata cu 2 copii minori in custodia mea,unul de 7 ani si unul care inca nu a implinit 2 ani.Daca tatal copiilor ar cere custodia comuna cand ar putea face asta si ce ar presupune acest lucru?Asta ar fi o intrebare.Problema este ca eu mi-am refacut viata si el tot timpul intervine sub diferite pretexte legate de copii in familia mea actuala.Daca face demersul pentru a cere custodie comuna,exista vreo sansa sa nu i se acorde si sa ramana acelasi program de vizite pentru copii?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adi_Dumitrescu , utilizator 11:56, 12 Noiembrie 2012
LilianEffect a scris:

am autoritate parinteasca unica

Nu cred că aveți autoritate părintească unică.

D-voastră ați divorțat înainte de intrarea în vigoare a legii noi, pe vremea când nu exista noțiunea de „autoritate părintească”. La momentul divorțului copilul era „încredințat” unuia dintre părinți.

După ce a intrat în vigoare noul Cod civil, s-a introdus noțiunea de „autoritate părintească” ce de regulă se exercită în comun de ambii părinți după divorț. Doar în cazuri extreme se dispune exercitarea doar de către unul dintre părinți. Această autoritate părintească presupune că ambii părinți au dreptul sădecidă în comun asupra creșterii și educației copilului pe termen lung (să aleagă școala unde să învețe copilul, ce profesie să-ți aleagă, etc).

În cazul divorțurilor pronunțate pe vechea lege, autoritatea părintească se consideră că se exercită în comun de ambii soți.
Dacă soțul D-voastră cere așa ceva, va avea o surpriză să afle că de fapt nu are ce să primească în plus pentru că și în acest moment autoritatea părintească se exercită în comun de ambii părinți.

Stabilirea domiciliului copilului este altceva și este tot o noțiune apărută odată cu noua lege. În acest moment copilul are domiciliul la D-voastră, iar dacă tatăl consideră că de la ultima stabilire a programului de vizitare au apărut împrejurări noi, poate cere modificarea acestuia.
Buna ziua. Sunt intr un proces de divort, la fond s-a dat culpa comuna si s-a stabilit domiciliul minorului la mama, eu am facut apel si acum vina i-a fost data in totalitate ei si s-a stabilit domicililul minorului la mine, intrebarea mea este, la recurs se mai poate schimba ceva?
Da, se poate schimba insa situatia este diferita de la caz la caz.

Recursul este o cale extraordinara de atac prin care se critica nelegalitatea deciziei pronuntate prin prisma motivelor de recurs strict prevazute de lege. Asta inseamna ca nu are loc o rejudecare in fond a dosarului.
Am inteles, deci sunt sanse sa ramana asa atat timp cat s-a respectat legea, va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)