avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Diferenta concesionare/inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Diferenta concesionare/inchiriere

Buna seara, care este diferenta dintre contractul de concesiune si cel de inchiriere in cazul bunurilor propietate publica a statului sau a unitatilor administrativ teritoriale?!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:22, 31 Octombrie 2012
Legea nr. 50 din 07/29/1991
privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor
Monitorul Oficial nr. 163 din 08/07/1991

ART. 10
Terenurile apartinind domeniului privat al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale, destinate executarii de constructii, pot fi concesionate prin licitatie publica in conditiile respectarii documentatiilor de urbanism si amenajare a teritoriului, aprobate potrivit prezentei legi, si realizarii de catre concesionar a constructiei.
Concesionarea se face pe baza de oferte prezentate de catre solicitanti, cu respectarea prevederilor legale si a dispozitiilor prezentului capitol, urmarindu-se valorificarea superioara a potentialului terenului, pe baza conceptiei urbanistice.

ART. 11
Pina la reglementarea prin lege a situatiei juridice, nu pot face obiectul concesiunii terenurile libere de constructii aflate in administrarea primariilor si care pot fi revendicate de fostii proprietari.


Contractul de locatiune reprezinta conventia incheiata intre locator si locatar privind conditiile de utilizare pe perioada contractual convenita a bunului ce face obiectul contractului teren/imobil/vehicul
Nu mi-ai raspuns la intrebare...si ce-i cu legea autorizarii executarii constructilor?!! Daca vroiai sa imi recomanzi o lege ai fi putut sa imi citezi din ordonanta de urgenta Nr. 54 din 28 iunie 2006
privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică..... Si cu contractul de locatiune ce ii?!! Eu am intrebat diferente dintre cel de concesiune si cel de inchiriere, cum ar fi: in cazul contractului de locatiune taxa (redeventa) se plateste anual iar la inchiriere se plateste lunar; Diferente concrete intre ele, mai stiti...?
Multumesc oricum pentr raspuns!
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
andreeagherasim, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de concesiune reprezintă o formă de administratre/exploatare a bunurilor aflate în proprietatea publică a statului, pe când locațiunea este o formă de administare a bunurilor aflate în proprietate privată (a statului sau a altor persoane)
În plus statul sau unitățile administrativ teritoriale ale staului pot concesiona și unele servicii publice nu doar bunuri.

Concesiunea presupune „exploatarea” bunului concesionat, ceea ce înseamnă obținerea unor producte în urma activității concesionarului (bunuri obținute prin consumarea bunului concesionat - de exemplu un zăcământ minier se va concesiona și nu se va închiria; în acest caz minereul extras va diminiua zăcământul respectiv față de o locațiune care nu presupune „consumarea” bunului închiriat).

O altă diferență ar fi că în cazul concesiunii aceasta ar constiui în opinia doctrinarilor un drept care se apropie de drepturile reale mai mult decât de cel de administrare cum este cazul locațiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie sau concesionare feher george feher george buna ziua. Sunt in discutii pentru obtinerea unui contract de inchiriere a unui imobil aflat in proprietatea primariei. Pentru a fi acoperit in cea ce priveste ... (vezi toată discuția)
Inchiriere teren primarie danasrl danasrl Buna ziua! Am urmatoarea intrebare: suntem o societate comerciala si dorim sa inchiriem un teren de la o primarie. Care este legea aplicabila pentru ... (vezi toată discuția)
Cumparare, inchiriere sau concesionare a unei uscatorii intr-un bloc de proprietari ContSters276546 ContSters276546 Buna ziua! As vrea sa stiu cum pot folosi uscatoria unui bloc de proprietari cu acte in regula. Este un bloc cu 40 de proprietari si in principiu sunt de acord ... (vezi toată discuția)