avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociat unic al unui SRL -dator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociat unic al unui SRL -dator

Buna seara,
incerc din rasputeri sa gasesc pe cineva care sa imi dea un raspuns la o simpla intrebare.

Cum pot recupera o datorie (suma de bani data cu acte) de la un asociat unic care nu detine decat fima??
Am vazut ca sunt procese castigate in care se castiga partile sociale si se scot la vanzare bunurile firmei. Este posibil? Trebuie vreo expertiza pentru evaluarea acestor parti sociale??

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 19:12, 5 Noiembrie 2012
oskark a scris:

Cum pot recupera o datorie (suma de bani data cu acte) de la un asociat unic care nu detine decat fima??


În primul rând, este important de știut dacă datoria „cu acte” o aveți către firmă sau către administratorul acesteia ca persoană fizică.
Adică ați dat banii unei firme sau unei persoane care este administratorul firmei?

Abia după asta veți putea găsi o soluție problemei D-voastră.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2012
Patrick_, utilizator
Eeee..daca era firma cred ca era mai usor dar am dat la persoana fizica care nu detine decat un SRL
oskark a scris:

Buna seara,
incerc din rasputeri sa gasesc pe cineva care sa imi dea un raspuns la o simpla intrebare.
>Cum pot recupera o datorie (suma de bani data cu acte) de la un asociat unic care nu detine decat fima??<
Am vazut ca sunt procese castigate in care se castiga partile sociale si se scot la vanzare bunurile firmei. Este posibil? Trebuie vreo expertiza pentru evaluarea acestor parti sociale??
Va multumesc


Ati imprumutat ASOCIATUL(persoana fizica) ori SRL-ul(persoana juridica) cu asociat unic?

In oricare situatie daca nici persoana fizica si nici SRL-ul nu mai au bunuri urmaribile si valorificabile NU VETI RECUPERA DATORIA! Asa ca, daca aveti informatii certe si concludente in acest sens, nici nu mai merita efortul ca sa antamati procedurile judiciare aferente.

In oricare situatie contrara si in situatia neonorarii de catre debitor a obligatiei pe cale amiabila nu aveti decit calea instantei si cheltuielile avocatiale/expertize timp si bani, (tutun si rabdare) ca veti intre in posesie dupa ce si executorul judecatoresc isi implineste drepturile!

Ginditi-va bine daca suma imprumutata merita efortul financiar, timpul si consumul nervos care va asteapta pina la finalul procedurii !

Ai dat imprumutul cu garantii?

Acele garantii date de persoana fizica se executa si nici decum "partile sociale"!

Din patrimoniul SRL-ului Dvs. nu aveti cum sa va impliniti/stingeti imprumutul !


Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
Mircea SCALAT, Contabil
Suma imprumutata a fost unei persoane fizice. Aceasta persoana nu are alte bunuri urmaribile decat faptul ca este asociat unuic al unui SRL.
Suma imprumutata nu a fost data cu garantii.
SRL are in patrimoniu bunuri cu mult mai valorice datoria. Datoria SE merita recuperata vb de o suma totusi maricica.

Nu se poate stinge>? Adica asta trebuie sa fac si eu practic..sa deschid un srl..sa le arat nu stiu ce valori..apoi merg si prostesc pe altii sa imi faca imprumut fara garantii eu ascunzandu-ma in spatele SRL-ului in completa liniste ca nu ma poate atinge nimeni?
Da..intr-adevar, am gresit ca am dat dar motivatia e lunga si nu isi are rostul aici...
Dar..chiar asa usor sa fie aceasta practica?
Părțile sociale ale societății respective sunt în patrimoniului debitorului, deci vor putea fi executate în baza unei creanțe. (creditorul trebuie să facă dovada faptului că are o creanță certă lichidă și exigibilă împotriva acelui debitor).

Dar aceasta nu înseamnă că vă veți fi recuperat creanța, deoarece acele acțiuni nu sunt lichide (nu pot fi transformate în bani) decât în măsura în care le veți putea vinde pentru o sumă de bani.
Faptul că sunteți asociat minoritar într-o sociatate comercială nu vă conferă prea multe drepturi nici asupra deciziilor societății și nici asupra repartizării profitului sub formă de dividende către asociați, sau a bunurilor din patrimoniul societății.
Această variantă ar fi de urmat mai ales dacă în urma executării părților sociale ați deveni asociat majoritar.

Până la urmă cea mai bună cale de recuperare a creanței ar fi tot cea amiabilă, prin care debitorul să vă plătească acea sumă de bani.

Alte discuții în legătură

Srl- asociat unic- se poate executa silit pentru o datorie asociat? andreistan andreistan Buna ziua, O persoana fizica este asociat unic la un SRL. Persoana imi datoreaza niste bani, avem contract notarial de imprumut. [b]Pot sa ii iau ... (vezi toată discuția)
Se poate executa silit ? Manole Dumitru Manole Dumitru O persoana fizica X are o creanta datorie altei persoane Y. X este patronul unei firme si este unic asociat, deasemeni este si administratorul firmei. ... (vezi toată discuția)
Executare silita srl danadaia danadaia Buna Ziua 1.In urma cu 1 an si ceva am facut un imprumut pt un Srl l-a care sunt administrator.De cateva luni din cauza faptului ca srl a mers fff prost nu am ... (vezi toată discuția)