avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociat unic al unui SRL -dator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociat unic al unui SRL -dator

Buna seara,
incerc din rasputeri sa gasesc pe cineva care sa imi dea un raspuns la o simpla intrebare.

Cum pot recupera o datorie (suma de bani data cu acte) de la un asociat unic care nu detine decat fima??
Am vazut ca sunt procese castigate in care se castiga partile sociale si se scot la vanzare bunurile firmei. Este posibil? Trebuie vreo expertiza pentru evaluarea acestor parti sociale??

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 19:12, 5 Noiembrie 2012
oskark a scris:

Suma imprumutata a fost unei persoane fizice. Aceasta persoana nu are alte bunuri urmaribile decat faptul ca este asociat unuic al unui SRL.
Suma imprumutata nu a fost data cu garantii.
SRL are in patrimoniu bunuri cu mult mai valorice datoria. Datoria SE merita recuperata vb de o suma totusi maricica.

Nu se poate stinge>? Adica asta trebuie sa fac si eu practic..sa deschid un srl..sa le arat nu stiu ce valori..apoi merg si prostesc pe altii sa imi faca imprumut fara garantii eu ascunzandu-ma in spatele SRL-ului in completa liniste ca nu ma poate atinge nimeni?
Da..intr-adevar, am gresit ca am dat dar motivatia e lunga si nu isi are rostul aici...
Dar..chiar asa usor sa fie aceasta practica?


Imprumutul dat fara garantii si in forma notariala, va pune intr-o situatie IMPOSIBILA pe termen scurt si FF dificila pe termen lung.
Pe termen scurt - Nu aveti cum sa recupeati ceva pina cind nu se dovedeste in instanta ca intradevar inscrisul este VALABIL din punct de vedere juridic si poate fi executat.
Pe termen lung - aveti o serie de infatisari si etape judiciar procedurale la care va trebui sa aveti Rabdare/Tutun/Bani, pina cind veti putea ajunge la reimplinire (recuperarea imprumutului propriuzis)
Executorul judiciar nu poate executa decit bunuri ale persoanei fizice, nu se poate extinde catre patrimoniul SRL-ului cu asociat unic. Pentru aceasta trebuie o hotarire judiciara de lichidare a SRL-ului, deoarece asociatul unic, persoana fizica debitoare, nu a restituit imprumutul ! Asa ceva cred ca este imposibil daca SRL-ul nu este in incapacitate de plata/falit.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Mircea SCALAT, Contabil
Domnule Mircea, creditorul nu vroia să execute bunurile societății, ci o parte din părțile sociale ale acesteia, părți sociale care aparțin debitorului. Asta nu are nici o legătură cu lichidarea societății.

În altă ordine de idei, între un inscris sub semnătură privată și unul încheiat în formă autentică, (ambele încheiate cu respectarea condițiilor de valabilitate) nu există nici o diferență din punctul de vedere al puterii probatorii. Ambele vor dovedi creanța, deoarece legea nu impune în această materie forma solemnă a actului respectiv. Un contract care conține un pact comisoriu de grad IV, poate constitui titlu executoriu chiar dacă e încheiat sub semnătură privată, trebuind să fie doar investit.

Iar cu privire la faptul că situația este „IMPOSIBILÃ pe termen scurt” și „FF dificlă pe termen lung”, pe ce vă bazați? Sau ce înțelegeți prin „termen scurt” și „termen lung”?

Dacă nu aveți date concrete asupra actelor încheiate între părți și a pozițiilor acestora, nu e bine să faceți afirmații categorice, deoarece s-ar putea ca lucruile să nu stea chiar așa.
Buna ziua

Imprumutul s-a dat cu acte la notar fara garantii imobiliare. Persoana respectiva mai avea ceva le numele ei, o proprietate dar care nu poate indeatula pe toti..banca plus pe mine. In instanta s-a castigat deja Executarea silita. Singura problema e ca nu am ce sa execut atata timp cat persoana a trecut celelalte bunuri in patrimoniul firmei si acuma se ascunde dupa aceasta cortina.
Nu exista cale amiabila cu aceasta persoana.
Puteți începe executarea silită asupra unui număr de părți sociale deținute de debitor, astfel devenind proprietar pe o cotă parte din patrimoniul societății. Problema e că nu veți putea valorifica ușor acea parte din patrimoniul societății atâta vreme cât sunteți minoritar.
oskark a scris:

Buna ziua

Imprumutul s-a dat cu acte la notar fara garantii imobiliare. Persoana respectiva mai avea ceva le numele ei, o proprietate dar care nu poate indeatula pe toti..banca plus pe mine. In instanta s-a castigat deja Executarea silita. Singura problema e ca nu am ce sa execut atata timp cat persoana a trecut celelalte bunuri in patrimoniul firmei si acuma se ascunde dupa aceasta cortina.
Nu exista cale amiabila cu aceasta persoana.


Deci, persoana fizica nu are alta avere decit partile sociale!
Paritle sociale se executa pina la acoperirea datoriei Dvs., deci nu dinpatrimoniul SRL-ului.
Daca insa un tert -Banca- are si ea titlu executoriu asupra averii persoanei fizice, atunci situatia se complica FFF mult.

In instanta la o adica executarea a ce s-a cistigat? A averii persoanei fizice?
Daca DA atunci se executa averea dumisale adica - Partile Sociale la SRL-ul cu asociat unic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl- asociat unic- se poate executa silit pentru o datorie asociat? andreistan andreistan Buna ziua, O persoana fizica este asociat unic la un SRL. Persoana imi datoreaza niste bani, avem contract notarial de imprumut. [b]Pot sa ii iau ... (vezi toată discuția)
Se poate executa silit ? Manole Dumitru Manole Dumitru O persoana fizica X are o creanta datorie altei persoane Y. X este patronul unei firme si este unic asociat, deasemeni este si administratorul firmei. ... (vezi toată discuția)
Executare silita srl danadaia danadaia Buna Ziua 1.In urma cu 1 an si ceva am facut un imprumut pt un Srl l-a care sunt administrator.De cateva luni din cauza faptului ca srl a mers fff prost nu am ... (vezi toată discuția)