avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajator mincinos
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajator mincinos

Am fost solicitata pe la sfarsitul lunii februarie de catre patronul unei firme de constructii pe care il cunoscusem in trecut, cu ocazia unor colaborari la diferite lucrari, sa lucrez pentru el . Job-ul consta in supravegherea lucrarilor firmei - lucrari preponderent de amenajari interioare - profesia mea fiind de arhitect, iar forma de colaborare urma sa fie ca angajat , stabilind de la inceput si suma pe care urma sa o incasez lunar. Lucrarea pe care urma sa o supraveghez era destul de urgenta , drept pentru care , de la inceputul lunii martie , am inceput lucrul , cate 8-9 ore pe zi , 5 zile pe saptamana. Am adus si actele necesare pentru incheierea contractului de munca , conform intelegerii si am asteptat. Aceste acte nu au aparut, si nici banii nu au fost platiti conform intelegerii, ci in cuantum de cca 30% din suma discutata. O perioada de cateva luni ( pana in august) am continuat sa lucrez deoarece aparent domnul in cauza apela la intelegerea mea , argumentand ca nici el nu a incasat banii de la beneficiar. Ulterior , cand am inceput sa insist sa mi se plateasca drepturile, a hotarat unilateral ca suma initiala e prea mare , si ca va plati mai putin. Intre timp lucrarea a ajuns spre final , iar eu in speranta ca voi putea recupera macar partial din suma cuvenita, am asteptat acea suma redusa pe care se angajase sa o plateasca la terminarea lucrarilor. Evident , lucrarea a ajuns la final , dar banii nu i-am incasat. In plus mi s-a spus in fata ca oricum nu am ce face deoarece nu am semnat nici un contract. In ciuda faptului ca nu am semnat un contract exista totusi dovezi scrise ale activitatii mele in cadrul firmei lui, cum ar fi faptul ca pe unele dintre facturi de la furnizori datele si semnatura mea apar ca delegat. In plus exista martori - din afara firmei - care pot confirma ca am lucrat pentru el in perioada respectiva, iar unul dintre ei poate confirma chiar si suma initial stabilita ca plata pentru munca mea.
Lasand la o parte lipsa de obraz a personajului, exista cai de atac impotriva lui ? Ce pot face , fie doar pentru a i se aplica o "corectie" suficient de dura pentru a-i dispare cheful de a-si mai bate joc de oameni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:54, 31 Octombrie 2012
Informati in scris ITM, mentionanad documentele (anexand copii dupa aceste documente, daca aveti), care pot certfica faptul ca ati lucrat efectiv in firma si nominalizand martori care pot confirma ca ati lucrat efectiv, in perioada de timp .....
Angajatorul are obligatia conform codului muncii sa inregistreze la ITM, contractul individual de munca cel mai tarziu cu o zi inainte de inceperea lucruluiefectiv.
Vina de a junge in situatia prezentata va apartine si dvs. care ati prestat activitati fara sa aveti contract individual de munca, inregistrat la ITM.
In urma sesizarii ITM, se va declansa o ancheta. Ancheta declansata de ITM va stabili conditiile efective in care ati lucrat si va obliga firma sa va plateasca, cel putin la nivelul salariului minim pe economie, pentru lucrator cu studii superioare.
Firma va primi o amenda contraventionala. Puteti fi si dvs. sanctionata contraventional, pentru ca ati acceptat sa lucrati fara CIM.
Eu zic sa il amenintati intai pe "angajator" cu reclamatia la ITM care e foarte drastica cu firmele de constructii. asa va veti putea recupera banii. ca daca mergeti direct la ITM , el se alege cu amenda si dvs cu nimic
Amenintarea este o infractiune care se pedepseste potrivit Codului penal cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.

Sesizarea la ITM si in acelasi timp o actiune n instanta impotriva acelui angajator su cele doua modalitati pe care le puteti folosi.
ce valoare poate avea aceasta sanctiune contraventionala pentru ca " am acceptat" sa lucrez fara CIM? cat de probabila este aplicarea ei in cazul meu ? inteleg rostul acestei penalizari in cazul persoanelor care , de comun acord cu angajatorul, accepta sa lucreze fara CIM, dar eu am fost mintita de catre angajator cu promisiuni de rezolvare a documentelor, pana cand "si-a vazut sacii in caruta"
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
alexandra_teodora, utilizator
Probabilitatea este destul de mica/ mare ca sa fiti sanctionata de catre ITM pentru munca la negru ... insa pana in prezent amenzi in aceste situatii nu s-au prea dat de catre ITM

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la negru Irina19 Irina19 Buna ziua,situatia mea se prezinta astfel,am lucrat la un patron 3 luni care m a dus cu zaharelul si nu mi a facut carte de munca,salarul l am primit cu ... (vezi toată discuția)
Comisioane incasate la negru IulyaF IulyaF Buna ziua, Ma aflu in situatia in care pe perioada in care am fost angajata in cadrul unei companii am fost remunerata cu un salariu fix trecut pe cartea de ... (vezi toată discuția)
Accident de munca prezentat drept accident casnic Nicoletanica Nicoletanica Buna ziua! Unchiul meu a suferit de curand un accident grav de munca,in urma caruia si-a zdrobit rotula si a suferit o interventie chirurgicala, fiind ... (vezi toată discuția)