avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie studenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie studenta

Buna seara,
Am si eu o intrebare legata de acordarea stimulentului de insertie conform noii legi.Am incercat sa gasesc raspuns in mai multe parti si toti au dat din umeri asa ca sper din suflet ca ma puteti ajuta.
Sunt studenta , am nascut in data de 14.06.2011 si am optat pentru optiunea de 2 ani ceea ce inseamna ca beneficiez de indemnizatia lunara de 600 + alocatia 200 = 800 lei lunar neavand lucrate cele 12 luni anterior nasterii. Urmeaza in curand sa ma angajez la o firma si doresc sa aflu daca beneficiez de stimulentul de insertie de la stat si daca se mentine alocatia in continuare pana la varsta de 2 ani.

Va multumesc anticipat!
Cu respect Olguta C.
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 22:16, 2 Noiembrie 2012
Legea nou aparuta spune ca de la data de 1 octombrie si persoanele care au optat pentru varianta de concediu pe 2 ani beneficiaza de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Dupa noile reglementari :) pe mine ma intereseaza daca eu ca si studenta care se angajeaza la un nou loc de munca beneficiaza.

". Pentru cei care se întorc la serviciu mai devreme de doi ani s-a stabilit un stimulent de 500 de lei."
aha, pe asta noua nu am mai citit-o :D
tot din OUG 111/2011:
"Art. 7. — (1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara ................... obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani."

De aici nu rezulta ca trebuia sa fii angajat inainte de a intra in CIC, ci doar ca trebuie sa realizezi venituri impozabile pe perioada CIC.
De aia am spus la inceput ca parerea mea subiectiva este ca puteti primi, deoarece veti avea venturi impozabile, din salarii. Am o cunostinta care a lucrat la o societate, a intrat in CIC si apoi, din CIC s-a angajat la alta societate, si a beneficiat de stimulentul cu pricina. Mi se pare ca este, oarecum, si situatia d-voastra.....
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l., Consultant protectia mediului
Buna!
Revin: cei de la Directia de Asistenta Sociala de aici spun ca nu s-au confruntat cu astfel de situatie, dar, avand in vedere faptul ca legislatia prevede acordarea stimulentului pt a incuraja intoarcerea mamelor in "campul muncii", este o situatie eligibila.
Avand in vedere faptul ca locuri de munca se gasesc mai greu in perioada asta, eu cred ca ar fi bine sa profitati de oportunitate si as va angajati, intocmiti apoi dosarul pt acordarea stimulentului si insistati la Directia de Asistenta Sociala; avand in vedere faptul ca legea nu precizeaza faptul ca cei care provin din somaj nu pot beneficia de acest stimulent, inseamna ca est permis.
Cei de aici au fot destul de cooperanti si au spus ca se gaseste o modalitate de completare corespunzatoare a solicitarii ca sa puteti beneficia.
mult succes in toate!

1. OUG 111/2010, modificata de Legea 166/2012, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

2. Nicaieri in OUG nu se spune ca trebuie sa reluati activitatea in aceeasi unitate de unde ati intrat in CCC ci se spune ca daca in timp ce sunteti in CCC obtineti venituri salariale aveti dreptul la stimulentul de insertie.

3. Daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani veti putea beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc din suflet amandurora! :) M-ati ajutat enorm si cum maine am interviul sper sa fie totul in regula. Ati dat dovada de un real interes si asta ma bucura enorm,se pare ca inca mai sunt oameni altruisti care ajuta .

Dna Shanty sunteti minunata! Va imbratisez calduros!

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie trinc_carmen trinc_carmen Daca raman in CCC pana la un an ,iar daca dupa 3 luni ma reangajez primesc stimulentul de inserie pana are copilul 2 ani ?Multumesc. (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie cameliaczeran cameliaczeran Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti: -stimulentul de insertie reprezinta practic 300 ron + 200 ron alocatie copil si cumulat rezulta 500 ron? Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie andreeamatei andreeamatei Daca copilul este nascut pe 10 08 2011 si am revenit la serviciu pe 10 08 2012 pot beneficia de stimulenul de insertie?Am optat pentru ccc de un an. va ... (vezi toată discuția)