avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucrul in zilele de sarbatoare legala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucrul in zilele de sarbatoare legala

Ma intereseaza care sunt domeniile in care este permisa munca in zilele de sarbatoare legala, altele decat unitatile de alimentatie publica si cele sanitare. Asadar, care sunt domeniile in care se lucreaza la foc continuu sau domeniile in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita specificului activitatii.
Exemple concrete pe care le stiu eu: furnizarea energiei electrice, a apei potabile, fabricile sau unitatile de productie in care se lucreaza la banda, hotelurile care prin specificul activitatii lor nu isi pot intrerupe activitatea.
Mai cunoasteti si alte exemple concrete (eventual daca chiar ati avut control)?
De ex, call centerele se incadreaza in aceasta categorie?
Ar fi extraordinar de util sa existe o lista cu activitati, in care este permis lucrul in zilele de sarbatoare (cu coduri caen).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 14 Octombrie 2014
Nu exista o asemenea lista, problema care se pune este respectarea reglementarilor legale vis-a-vis de compensarea cu timp liber corespunzator sau cu spor la salariu cf. Codului muncii in cazul in care in aceste tipuri de societati se lucreaza in zilele de sarbatori legale.
Confirm ca nu exista la nivel national o evidenta sau o posibilitate de cunoastere a tuturor unitatilor care pot lucra de sarbatori legale.
Asta din cauza legii care prevede: "unde specificul activitatii" nu permite intreruperea ...
Acest specific al activitatii nu poate fi individualizat la nivel macroecomonic.
Poate ca o carciuma dintr-un sat (CAEN restaurant) va inchide in ziua de Craciun, pa cand un resturant din centrul vechi din Bucuresti (acleasi CAEN) va suplimenta personalul in seara de Craciun. Ambii vor avea dreptate, functie de specificul activitatii lor.

Stiu unitate cu lucru la banda care si-a luat amenda de la ITM pe motiv ca nu era foc continuu din moment ce de obicei nu lucrau in week-end. Au castigat contestarea amenzii...

In opinia mea, la orice unitate se poate lucra de sarbatori cu 2 conditii:
1. ACORDUL ANGAJATILOR pentru a presta munca suplimentara, obtinut in scris inainte de ziua libera. Nu acord = nu activitate.
2. respectarea prevederilor prvind compensarea muncii suplimentare, cum a scris @vindictive.
Prin dispozitiile Codului muncii s-a prevazut posibilitatea existentei unor locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, insa nu a adoptat o lege speciala care sa detalieze munca in aceste locuri de munca.

Munca in zilele de sarbatoare legala nu este considerata munca suplimentara ...
Acum un an, o societate care face comert cu instalatii sanitare a primit amenda pentru lucrul in zilele de sarbatoare legala, desi a compensat cu timp liber, iar per total in luna nu s-au lucrat mai multe ore decat orele din zilele lucratoare. Intr-adevar, consider ca aceasta activitate nu se incadra in cele "la foc continuu", nici la cele la care specificul activitatii nu le permite intreruperea activitatii. Dar nu vreau sa fiu eu in stare sa discern, intrucat ceea ce mi se pare mie ca se poate opri din activitate, poate in realitate implica un proces anevoios. Adica e f interpretabil....

Este interpretabil textul de lege, in tacerea legii speciale ...

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii loscarlos loscarlos Intr-un an calendaristic sunt mai multe zile declarate sarbatori legale. In mod normal aceste zile ar trebui sa fie libere, dar din pacate unii sunt nevoiti sa ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața. ma interesează cum se plătesc orele efectuate ... Petre CFR Petre CFR Bună dimineața. Ma interesează cum se plătesc orele efectuate în zile. sărbători legale care se suprapun peste zilele de sâmbătă și duminică și ... (vezi toată discuția)