Va rog sa ma informati ce sanse am sa obtin in instanta plata retroactiva a orelor suplimentare:
- la angajare, am fost obligata sa semnez un contract individual de munca in care era mentionat ca renunt la plata orelor suplimentare
- pentru ca volumul de munca era foarte mare, am fost nevoita sa lucrez intre 10-18 ore pe zi
- partial, au fost compensate orele cu timp liber dar, pentru ca in codul munciii era mentionat ca se compenseaza cu timp liber numai orele suplimentare din ultimele 60 de zile, nu am reusit sa compensez cu timp liber decat aproximativ o treime din orele lucrate, restul nefiind compensate baneste, invocat fiind contractul individual de munca semnat.
- inregistrarea orelor lucrate a fost transmisa in dublu exemplar la compartimentul HR: unul corect, cu numarul real de ore lucrate si unul fictiv (s-a cerut obligatoriu) cu un numar de 8 ore pe zi lucrate).
Pentru ca acum nu mai lucrez la aceasta companie, va rog sa ma informati daca este corect sa cer plata acestor ore tinand cont ca am semnat, obligata, un contract individual de munca, cu care de fapt nu eram de acord.
Codul muncii: Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Art. 170. - Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale. Art. 171. - (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.
Deci, daca nu au trecut inca 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate adresati-va instantei pentru recuperarea acestor drepturi.
Duminica, duminica, dar tot la consultatii juridice imi sta capul. De ex, incepand cu martie 2011 la primaria noastra s-a lucrat de genul 2 in 1. Tradus: doua posturi la un om. Ne-am tot revoltat intre noi si-n sinea noastra cum lucram ca fraierii si-n locul celor ce-au demisionat, fara beneficii. Acum, urmarita de acelasi gand, mi-am dat seama ca n-am uzat de prevederile CM privind plata orelor suplimentare. (de compensare cu timp liber nici vorba, pt ca nici concediile n-am reusit sa le facem integral).
Intrebari:
-e vreo problema daca pt cei in cauza se solicita acum plata acestor ore? (na, daca acum a sunat "trezirea" :-/#-o).
Problema este ca in 2012 , munca suplimentara in sectorul bugetar nu se platea , ci se comopensa cu timp liber corespunzator.
Legea nr.283/2011 , art.7 :
(1) In anul 2012, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.
Ore suplimentare
ozim
Buna ziua
Lucrez la o firma de telecomunicatii de 12 ani,departamentul Service.In ultimii 10 ani ,am efectuat o data la 2 luni cate o saptamana de “serviciu ... (vezi toată discuția)