Buna ziua
Lucrez la o firma de telecomunicatii de 12 ani,departamentul Service.In ultimii 10 ani ,am efectuat o data la 2 luni cate o saptamana de “serviciu permanent”.In cursul saptamanii respective,dupa terminarea programului la ora 17:00 si pana a doua zi la ora 08:30 cand incepe programul,ti se redirectioneaza apelurile primite pe numarul de telefon al firmei,catre mobil.Trebuie sa raspunzi la telefon si sa intervii,daca este cazul, remote sau onsite la client,pentru cei care au contract de service 24 de ore din 24.Sambata si Duminica este vorba de 24 de ore din 24.Mentionez ca in acea saptamana nu ai voie sa parasesti orasul si trebuie sa fii apt pentru a intervenii,practic esti permanent la dispozitia firmei chiar daca te afli la domiciliu.In cei 10 ani s-au adunat cca 7380 de ore de veghe, pentru care n-am primit niciun ban si nici macar o zi liberaSe acordau ore suplimentare pentru deplasare plus durata interventiei onsite la client sau durata interventiei remote .In contractul de angajare nu este stipulat la obligatiile angajatului,acest seviciu permanent.Exista vreun temei legal pentru a obliga firma sa-mi plateasca aceste ore,sau o parte din ele?Va multumesc
Codul Muncii
Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Art.171 (1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului.
Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul si este scutita deplata taxelor judiciare.
De asemenea, pentru nerespectarea dispozitiilor legale privind munca suplimentara puteti sesiza si ITM-ul.
Consemn la domiciliu
sastiu
este corect sa fiu la dispozitia angajatorului in timp de consemn si sa se compenseze orele suplimentare cu zile libere platite?din 28 de zile calendaristice ... (vezi toată discuția)