avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste concediul prenatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste concediul prenatal?

ce acte sunt necesare pentru concediu prenatal si postnatal, unde se depun aceste acte, cine plateste suma de bani cuvenita. Daca lucrez la patron si acesta ar fi obligat sa plateasca aceasta suma, isi va recupera suma de undeva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 10 Decembrie 2018
Va multumesc mult de tot!!Seara frumoasa!

Cornel Vasile a scris:

1. NU va afecteaza dreptul la indemnizatie ,perioada de intrerupere de 3 zile.

2. Ce inseamna ca va platiti "carnetul de munca "?

3. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......


4. Revisalul nu se substituie adeverintei de vechime sau de venituri.

Daca vi se refuza eliberarea adeverintei, atunci sesizati ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Buna seara, dacă ma bag in prenatal înainte sa cu 60 de zile de a naste, contractul se va suspenda in momentul in care se va termina postnatalul nu? Am înțeles ca nu are voie sa înceteze contractul pe perioada de doi ani, dar as dori sa Stiu cum se va proceda cu el in momentul in care voi intra in prenatal. Si perioada aia de 126 zile se calculează la ccc? Cum ar trebui sa fac? Multumesc
Pe durata concediului de maternitate - prenatal si postnatal - contractul individual de munca se suspenda de drept.

In calcul indemnizatiei pentru CCC si a perioadei eligibile , va intra numai perioada si indemnizatia pentru concediu prenatal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de marnitate vs concediu de crestere copil Anasl Anasl Buna ziua, Am inteles in mare parte care este diferenta intre concediu de marnitate si concediu de crestere copil, dar va rog sa am ajutati pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta concediului crestere copil in cazul cim pe perioada determinata EMANUELLA2606 EMANUELLA2606 Buna ziua, Numele meu este Mihaela Ghiorghiu si am si eu cateva intrebari referitoare la concediul prenatal, concediul crestere copil si indemnizatia ... (vezi toată discuția)