Numele meu este Lucian Benga, sofer. In data de 04.06.2012 am avut un accident de masina, in timpul programului de munca. In urma accidentului a rezultat ca persoana care m-a lovit consumase alcool. Avand in vedere ca transportam persoane, iar in urma impactului una dintre persoane s-a lovit la cap, mi-a fost suspendat si mie permisul, insa am dovada (care se actualizeaza lunar).
Patronul la care am lucrat a asteptat pana in luna august, apoi m-a sunat si mi-a spus sa nu mai vin la munca pana nu iese rezultatul de la Procuratura. Era foarte nervos ca si-a platit reparatiile la masina din banii lui. In tot acest timp i-am spus sa astepte rezultatul final, ca eu nu-s vinovat, insa nu pot demonstra inca, caci asa e birocratia in Romania si ca dureaza ceva timp pana se solutioneaza cazul. Patronul meu nu a vrut sa astepte si mi-a spus ca nu mai am ce cauta la munca pana nu vin cu dovada nevinovatiei si pana nu-si recupereaza banii pe care i-a investit in reparatia masinii.
Mentionez ca nu am semnat nicio demisie, nu mi-a trimis nimic acasa. Totul s-a intamplat prin telefon (repet, mi-a dat telefon si mi-a spus ca nu mai am ce cauta la serviciu)
Ce pot face eu in aceasta situatie? Consider ca s-a facut o nedreptate, eu am rate la banca de platit, am facut pe sistem nervos si Psoriazis (de care nu mai scap), nu a vrut sa astepte sa se finalizeze cazul si sa-i pot arata ca nu-s vinovat, iar la final si-ar fi recuperat si banii pe care i-a cheltuit in reparatia masinii.
Ce ma sfatuiti sa fac? El mi-a spus sa revin cand am dovada, insa intre timp eu nu am fost platit, banii pe concediu nu i-am luat, demisie n-am semnat... exista vreo cale legala sa-l pot ataca?
Cel mai probabil contractul dumneavoastra de munca este doar suspendat si nu ati fost concediat.Conform art.52 al.1 Codul muncii:contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a)pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in cond. legii;
b)in cazul in care angajatorul a formulat o plangere penala prealabila impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte incompatibile cu functia detinuta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
c)...
e)pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare ptr exercitarea profesiilor;
In cazurile prevazute la a) si b) dupa constatarea nevinovatiei salariatul isi reia munca si i se plateste o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Suspendarea si motivele suspendarii se inregistreaza in Revisal.Ceea ce puteti face intr-o prima faza este sa intrebati la Inspectoratul teritorial de munca care sunt motivele de suspendare trecute in registrul angajatilor sau eventual daca figureaza o suspendare sau o desfacere a contractului individual de munca.Dupa care in functie de aceasta puteti sa vedeti ce aveti de facut.
Dumneavoastra prin aceasta suspendare a permisului de conducere v-a fost suspendat si atestatul de sofer?In cazul acesta va incadrati la lit.e), de aceea este necesar sa aflati exact motivele trecute in Revisal.
Multumesc frumos pentru raspunsul dvs. La ITM am fost in data de 23.10. 2012, mi s-a spus ca nu figurez cu nicio plangere facuta, ba mai mult, mi s-a spus sa fac eu plangere cum ca cer plata salariilor si a concediului de odihna pe anul in curs din momentul in care mi s-a spus sa nu mai vin la sericiu. Tot cei de la ITM mi-au spus sa astept acasa, in termen de 30 zile, raspunsul lor.
De asemenea, atestatul profesional nu mi-a fost ridicat.
Prin urmare, luna aceasta (noiembrie) pe 23 voi primi acasa raspunsul celor la de ITM.
Daca raspunsul acestora este favorabil, cum pot actiona mai departe?
Dupa ce veti primi raspunsul celor de la ITM veti sti exact situati actuala a contractului dumneavoastra individual de munca: daca este suspendat si din ce motiv sau daca a incetat din initiativa angajatorului.
In functie de aceasta va recomand sa apelati la un avocat ptr a formula o actiune impotriva angajatorului la Tribunal pentru a va recupera drepturile salariale.Eventual daca este vorba despre o incetarea din initiativa angajatorului care a fost facuta fara respectarea conditiilor legale puteti cere anularea acestei decizii.Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurilor prevazute de lege este supusa nulitatii.In cazul in care concedierea a fost facuta in mod netemeinic sau nelegal instanta poate obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ati fi putut beneficia.De asemenea instanta poate la solicitarea angajatului sa repuna partile in situatia anterioara.
Dreptul la actiune se prescrie in 3 ani de la data de la care drepturile respective erau datorate.