avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuzuri fãcute de șeful superior
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuzuri fãcute de șeful superior

Lucrez ca maistru mecanic la o intreprindere privata foarte mare și atât eu cât și alți colegi maiștri și ingineri avem o problemă cu șeful superior care face abuz de putere și se comportă foarte urât cu noi uitând că de fapt statutul nostru al tuturor în această companie este de angajat.
Comportamentul dânsului se răsfrânge și asupra muncitorilor și dă dovadă că ar necesita un control psihiatric uitând că nici decum nu este acționar sau patron și chiar dacă ar fi fost așa tot am fi avut drepturi și bine înțeles obligații conform contractului colectiv de muncă și re gulamentului de ordine interioară.

Întrebarea mea este dacă conform legii l-am putea da în judecată și în baza cărei legi sau articol de lege.
Au mai fost situații de genul acesta!
Vă mulțumesc și aștept răspunsul dumneavoastră.
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 19:58, 3 Noiembrie 2012
Prevederile Cartei sociale europene, ale Pactului internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, ca de altfel şi Codul muncii, în art. 6 alin. (1), art. 39 alin. (1) lit. e) şi f) şi art. 40 alin. (2) lit. c), instituie dreptul salariaţilor la demnitatea în muncă. Ca atare, nerespectând acest drept, angajatorul cauzează salariatului un prejudiciu moral, iar salariatul, având dreptul la despăgubiri pentru daune morale.

Constituie încălcare a demnităţii în muncă orice comportament al angajatorului abuziv, maliţios, insultător faţă de salariat, orice comportament guvernat de scopul de a intimida salariatul, şi criticile nejustificate la adresa salariatului, cu atât mai mult cu cât aceste critici au loc în faţa tuturor colegilor, fără a se da dreptul la replică, făcute cu scopul de a umili salariatul reprezintă o încălcare a acestui drept.

În cazul în care un salariat consideră că i-a fost încălcat dreptul la demnitate în muncă, acesta poate acţiona angajatorul la instanţele judecătoreşti, potrivit Codului muncii.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Ca o completare la ceea ce am menționat mai sus să știți căci persoana menționată mai sus (șeful) a mai fost destituită din această funcție pentru același comportament, dar spre surprinderea noastră a revenit pe același post după un an și cinci luni cu chef de răzbunare după cum se vede treaba.
Nu a învățat nimic din acea demitere și părerea noastră este că are pe cineva mai sus pus (știți treaba cu nepotismul care se practică la noi în România) și de aceea am apelat la informațiile și experiența dumneavoastră, ca să putem găsi o cale de ameliorare a situației.
Mulțumesc încă o dată și mai aștept și alte răspunsuri.
Vi s-a dat raspunsul la intrebarea dvs.
Alta rezolvare nu exista, decat poate pe cale amiabila, insa nu cred ca este cazul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna cu adevarat "demnitatea in munca"? iosif.kramar iosif.kramar De exp. ma pot apara in instanta ( avand martor) cu faptul ca seful a declarat unu ialt sef ca sunt nebun? Sau un alt exp. ma pot apara cu faptul ca a fost ... (vezi toată discuția)
Itm Alex 57 Alex 57 Pot face plangere la itm prentru ca seful tipa la mine si ma jigneste? Pentru ca mi-a taiat din salariu fara justificare? (vezi toată discuția)
Contract de munca swarowski swarowski Buna ziua. Un sfat as vrea daca se poate. Sunt noua angajata de o luna si ieri am primit un apel de la managerul zonal. Ce s-a intamplat? In dimineata zilei de ... (vezi toată discuția)