Prevederile Cartei sociale europene, ale Pactului internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, ca de altfel şi Codul muncii, în art. 6 alin. (1), art. 39 alin. (1) lit. e) şi f) şi art. 40 alin. (2) lit. c), instituie dreptul salariaţilor la demnitatea în muncă. Ca atare, nerespectând acest drept, angajatorul cauzează salariatului un prejudiciu moral, iar salariatul, având dreptul la despăgubiri pentru daune morale.
Constituie încălcare a demnităţii în muncă orice comportament al angajatorului abuziv, maliţios, insultător faţă de salariat, orice comportament guvernat de scopul de a intimida salariatul, şi criticile nejustificate la adresa salariatului, cu atât mai mult cu cât aceste critici au loc în faţa tuturor colegilor, fără a se da dreptul la replică, făcute cu scopul de a umili salariatul reprezintă o încălcare a acestui drept.
În cazul în care un salariat consideră că i-a fost încălcat dreptul la demnitate în muncă, acesta poate acţiona angajatorul la instanţele judecătoreşti, potrivit Codului muncii.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Ca o completare la ceea ce am menționat mai sus să știți căci persoana menționată mai sus (șeful) a mai fost destituită din această funcție pentru același comportament, dar spre surprinderea noastră a revenit pe același post după un an și cinci luni cu chef de răzbunare după cum se vede treaba.
Nu a învățat nimic din acea demitere și părerea noastră este că are pe cineva mai sus pus (știți treaba cu nepotismul care se practică la noi în România) și de aceea am apelat la informațiile și experiența dumneavoastră, ca să putem găsi o cale de ameliorare a situației.
Mulțumesc încă o dată și mai aștept și alte răspunsuri.