avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mi se va permite sã studiez un dosar în care nu am ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mi se va permite sã studiez un dosar în care nu am fost parte ºi care îmi trebuie pentru un referat?

Am nevoie de un dosar incheiat sa studiez pt un referat,daca fac o cerere, nefiind parte mi se va permite?fac la arhiva?dar sa il xeroxez mi se va permite??????
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
andyand, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 00:56, 9 Noiembrie 2012
care sunt criteriile de selectie despre care vorbiti?
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
andyand, utilizator
Aveti o biblioteca (juridica)? Cum ati construit-o? Ati licitat "maculatura" en gros la bursa literelor de taraba!?

Ei bine...ÎdC (inainte de Christos) sau... Înainte de Computer, criteriul relevantei era un bun criteriu. Subiectiv, ce-i drept. Dar aşa ce mi se face cateodata un dor de toti subiectivii (onesti) de pe vremuri, cand trebuie sa pun cap la cap atata maculatura obiectiva fara sa ajung la lungimea vreunei concluzii sau a unei idei, de n-aveti idee. :(

Asa cum vi s-a spus mai sus: argumentati si s-ar putea sa capatati. Macar hotararea judecatoresca pronuntata, pentru ca este un document de interes public prin excelenta (nu, nu incercati sa "dati in cap" cu ideea asta excelentei sale arhivarul, dar daca referatul acela este pentru scoala de drept, ma gandesc ca ati putea dezvolta ideea pe baza referatelor de la drept constitutional).
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
romascanu, moderator
Personal, am avut acces illo tempore la orice dosar de instanta finalizat, de fiecare data cand am avut nevoie pentru o lucrare (referat, licenta) pe vremea studentiei.
Unele penale, unele civile, unele chiar cu minori, dupa cum m-a manat nevoia.

Tot ce a trebuit sa fac era o cerere catre presedintele instantei, in care imi amintesc ca detaliam ce dosare vreau, care este titlul lucrarii pe care pregateam, si ce cadru universitar coordona lucrarea.
Nu mi s-a respins niciodata o astfel de cerere, iar cererea si legitimatia de student mi-au deschis orice arhiva am dorit, uneori cu eforturi importante din partea arhivarilor (arhiva veche, cosuri de rachita in care se carau dosare)

Uneori nu stiam numerele de dosare ca sa le individualizez in cerere, stiam doar ca ma intereseaza o anume institutie de drept.
Pe vremea aceea nici nu erau "in voga" nici batutul in piept cu "accesul la informatii de interes public", nici jurisprudenta disponibila pe internet, ba nici macar internetul.
andyand a scris:
(...) daca e dosar inchis si sunt publice deciziile dar probabil ca nu a scris grefierul pt site decizia , ce argumente sunt a fi respinsa cererea???

Argumentul este un act publicat în Monitorul Oficial şi, cel puţin pentru mine, acest aspect este foarte important şi întotdeauna suficient.

Dacă ați fi citit prevederea la care am făcut referire în mesajul meu poate că totul ar fi fost clar. Hotărârea CSM nr. 387/2005 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti este publicată în Monitorul Oficial, deci "argumentul" este un act opozabil erga omnes. Art. 92 din Hotărârea CSM nr. 387/2005 a fost modificat în această vară, prin Hotărârea CSM nr. 515/2012, și îl puteți citi mai jos.

În altă ordine de idei, nu trebuie să confundaţi accesul la un întreg dosar cu accesul la sentinţa şi, dacă este cazul, la decizia pronunţate în acel dosar. După cum rezultă din alin. 7 al art. 92 din Hotărârea CSM nr. 387/2005, aveţi acces la mapele de hotărâri ale instanţelor.
Art. 92
(1) Scoaterea din incinta instantelor a dosarelor, actelor si lucrarilor, in afara cazurilor prevazute de lege si de prezentul regulament, este interzisa.
(2) Dosarele si evidentele instantei privitoare la activitatea de judecata pot fi consultate de persoanele care justifica un interes legitim, cu respectarea ordinii de solicitare si a masurilor de asigurare a integritatii documentelor. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aproba de persoana care coordoneaza activitatea compartimentului arhiva. Au prioritate la consultarea dosarului cauzei, in urmatoarea ordine: avocatii, partile sau reprezentantii partilor, expertii si interpretii desemnati in cauza.
(3) Cererile prevazute la alin. (2) se depun in dosarul cauzei.
(4) Accesul la dosar si la evidentele instantei este permis cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 544/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare. Cererile privind consultarea dosarelor si eliberarea de fotocopii din acestea formulate de reprezentantii mass-mediei se solutioneaza de purtatorul de cuvant sau, in lipsa acestuia, de inlocuitorul acestuia, cu consultarea presedintelui completului de judecata care solutioneaza cauza sau a presedintelui instantei la care dosarul este arhivat, in situatia cauzelor solutionate definitiv in materie penala, respectiv irevocabil in materie civila.
(5) Daca dosarul se afla inaintea primului termen de judecata, se va permite reprezentantilor mass-mediei doar studierea unei fotocopii a rechizitoriului, dupa asigurarea protectiei datelor cu caracter personal si eliminarea pasajelor referitoare la continutul unor probe, daca din prezentarea sau analizarea acestora rezulta informatii prin a caror divulgare se incalca dreptul la respectarea vietii private ori se pericliteaza desfasurarea procesului penal.
(6) La cerere, reprezentantilor mass-mediei le pot fi eliberate, in conditiile alin. (4), fotocopii ale actelor dosarului, inclusiv ale rechizitoriului sau ale hotararilor pronuntate ori extrase din acestea, cu asigurarea protectiei datelor cu caracter personal si eliminarea pasajelor referitoare la continutul unor probe, daca din prezentarea sau analizarea acestora rezulta informatii prin a caror divulgare se incalca dreptul la respectarea vietii private ori se pericliteaza rezultatul cercetarii judecatoresti.
(7) Persoanele care efectueaza studii si cercetari in folos propriu sau in interes de serviciu au acces la mapele de hotarari ale instantei, pe baza solicitarii personale, in conditiile legii. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aproba de persoana care coordoneaza activitatea compartimentului arhiva.
(8) Documentele prevazute la alin. (2), (5) si (7) se studiaza numai in arhiva, dupa identificarea solicitantului, prin verificarea actului de identitate, a procurii sau a delegatiei si a legitimatiei de serviciu sau a altui document similar, in cazul reprezentantilor mass-mediei, si notarea numelui si prenumelui acestuia. Dupa studiere, se verifica integritatea documentelor.
(9) Dosarele privind cauzele care au fost sau sunt judecate in sedinta secreta, cele privind adoptiile, precum si cele privind autorizarea efectuarii perchezitiilor si confirmarea si autorizarea interceptarilor si inregistrarilor convorbirilor telefonice pot fi consultate numai de catre persoanele mentionate la alin. (2) teza finala, in conditiile legii. In acelasi mod pot fi consultate documentele si evidentele speciale ale instantei care presupun confidentialitate. Prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii pot fi stabilite si alte categorii de dosare care pot fi consultate sau fotocopiate total sau partial doar de persoanele mentionate la alin. (2) teza finala.
(10) In cazul dosarelor mentionate la alin. (9) pot fi eliberate fotocopii ale actelor si hotararilor din acestea numai persoanelor prevazute la alin. (2) teza finala.
Gabriela Pintea a scris:

Cererea dvs. nu va fi aprobată. Potrivit art. 92, alin. (2) din Hotărârea CSM nr. 387/2005 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, dosarele si evidentele instantei privitoare la activitatea de judecata pot fi consultate de persoanele care justifica un interes legitim, adică un interes recunoscut de lege. Dvs. nu justificaţi un astfel de interes.

Hmmm. Chiar atat de categoric? Este ciudat cum o norma menita sa previna aglomerarea arhivelor instantelor de judecata cu pierde-vara care fie ca au, fie ca n-au treaba la optsijumatate fix merg la cremenal sa caste gura, a devenit o norma care ar trebui sa opreasca accesul la dosarele cauzelor judecate in sedinte publice a tuturor celor care nu sunt destul de descurcareti sa justifice interesul legitim.
Ma intreb si eu, ca un rob vesnic carcotas cum sunt: De ce? De ce, Doamne iarta-ne, trebuie sa consideram ca este ceva de ascuns? Ce valoare sociala este pusa in pericol prin cercetarea dosarului de catre un om care vrea sa stie ce s-a intamplat intr-o cauza oarecare?
Apoi, Haideti sa vedem ce motive legitime ar putea fi invocate de instanta de judecata care, macar la nivel pur teoretic, nu poate refuza o astfel de cerere fara sa aiba un motiv intemeiat.
Unu. Sintagma "interes legitim" are un inteles foarte larg si destul de diferit in functie de ramura de drept in care o folosim. Una este interesul legitim al celui care vrea sa faca proba veritatii intr-o cauza penala si alta este interesul legitim al cetateanului care vrea sa se informeze cu privire la activitatea de judecata.
Doi. Dupa cum lesne se poate observa, dreptul consacrat intre altele de art. 33 alin. 1 din Constitutie "Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit." imi justifica interesul legitim de a cerceta orice dosar care s-a judecat in sedinta publica.
Trei. Sunt de acord ca pot sa fie situatii in care unele elemente dintr-un dosar sa nu fie publice si ca accesul la acel dosar poate fi cenzurat, insa judecatorul care refuza sa permita accesul la dosar trebuie sa-si motiveze refuzul.
...
Inainte de a zice: "u.b.i.k. scrie tampenii" ganditi-va la faptul ca publicitatea sedintei de judecata care, pentru a fi eficienta, trebuie sa implice si publicitatea datelor dosarului cauzei sunt elementele cele mai importante care garanteaza posibilitatea de control a societatii civile asupra actului de justitie.
Pe mine, ocultarea datelor care l-au facut pe judecator sa dea o anume hotarare ma sperie ca naiba, pentru ca nu vad nici un motiv serios si LEGITIM pentru care judecatorul ar dori sa evite ca publicul sa-i cunoasca munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acces la dosare și la evidențele instanței Vasile1952 Vasile1952 Buna ziua, As vrea sa stiu daca am voie sa cer copii de pe incheierile, sentintele sau deciziile unei instante, chiar daca nu sunt parte in dosarul ... (vezi toată discuția)
Consultare practica tribunal aidu aidu Va rog mult sa ma ajutati: am depus la arhiva tribunalului cerere sa consult cateva hotarari pronuntate de tribunal in unele dosare. Functionarii de acolo au ... (vezi toată discuția)
Studiu dosar cerebel33 cerebel33 Daca am studiat dosarul inainte de a primi instiintarea si am solicitat xerocopii dupa documentele aflate la dosar,au vreo influenta ,,negativa ,,asupra mea ca ... (vezi toată discuția)