Buna ziua tuturor,
ma adresez voua cu urmatoarea speta:
- in masura in care cineva a cerut si obtinut un titlu de proprietate, eliberat de prefect, ca efect al unei solicitari intemeiata pe legea 118, urmat apoi de intabulerea dreptului, se poate ataca actul aministrativ in contencios in masura in care acesta contine suprafete ce nu au legatura cu situatia de fapt iar prin eliberarea acestuia se incalca terenul apartinand altuia?
-este un termen de prescriptie al dreptului la actiune? daca da, care este acesta si de la ce moment curge, intrucat, de principiu, nu ai cum sa stii de existenta unui astfel de act ?
- cum se poate ataca actul respectiv la registrul cadastrului unde a fost intabulat terenul respectiv?
va multumesc anticipat pentru eventuale puncte de vedere
Un astfel de act se poate ataca prin chemarea in judecata a organului emitent pe motiv de nulitate absoluta care este imprescriptibila din punct de vedere extinctiv, pe dreptul comun nu pe contencios.
domnule Av.
va multumesc pentru raspuns, insa, ma intreb ce relevanta are actiunea pe dreptul comun in masura in care actul a intrat in circuitul civil si deci, produce efecte juridice? de altfel, intrebarea initiala viza pe de o parte anularea in contencios care cel putin la prima vedere pare o alternativa mai usor de abordat, iar pe de alta parte nedumerirea mea cu privire la termenul de prescriptie aferent acestei alternative.
in asteptarea unui raspuns ,
va multumesc anticipat
p.s. cred ca este o frauda la lege clasica
Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau recunoscut de lege trebuie sa formuleze plangere administrativa prealabila in termen de 30 de zile de la comunicarea actului.
Termenul de introducere al actiunii este reglementat de art. 11 din Legea nr. 554/2004 si este de 6 luni (de prescriptie).
distinsa d-na va multumesc pentru raspuns, insa va marturisesc ca nu reusesc sa inteleg de pilda:
- care este momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie avand in vedere ca actul de care fac vorbire este inca necunoscut mie, desi este intabulat si s-a facut si un cadastru pe baza lui ?
- este mai fericita alegerea atacarii actului administrativ in contencios ori pe dreptul comun?
cred ca in masura in care pot sa gasesc raspuns la aceste intrebari, poate gasesc si solutia care imi va da satisfactie deplina (a anula actul care ma prejudiciaza teribil)
oricum, in asteptarea unui sfat competent, va multumesc anticipat
Este clasica actiune de anulare titlu de proprietate in contradictoriu cu cele doua comisii judeteana si locala.Instanta competenta este judecatoria , unde sunt complete specializate de fond funciar.