Am un proces care a ajuns la Curtea de apel Cluj(un dosar referitor la un apartament care a fost retrocedat fostului proprietar,iar eu am deschis un proces in care solicit niste despagubiri pe legea 1/2009,ulterior deschizand un proces si pe evictiune;cele 2 dosare au fost comasate,si noul dosar are nr celui deschis pe legea 1/2009).Problema mea e urmatoarea:pe fond si la recurs nu a trebuit sa platesc taxa judiciara pentru despagubirile solicitate,a fost facuta o cerere de ajutor public judiciar si a fost aceptata.Completul de la curtea de apel a hotarat ca trebuie sa fie platita o taxa judiciara de 6400 ron plus una de 3200 pentru recurs si 3200 pentru apel..Intrebarile mele sunt urmatoarele:care din judecatori au dreptate?cei de la fond si recurs sau cei de la curtea de apel?taxa de timbru trebuie platita separat pentru fond,recurs,apel?Daca dosarele au fost comasate,noul dosar preluand nr celui deschis pe legea 1/2009(in care prin lege nu trebuie sa platesti taxe de timbru ) se mai poate cere sa se plateasca taxe de timbru?
Taxa de timbru se datoreaza pt fiecare faza procesuala (fond, apel, recurs) si pt fiecare capat de cerere distinct, provenit din oricare dintre dosarele conexate.
Este posibil ca in recurs instanta - daca constata ca nu s-a platit taxa de timbru/ nu s-a platit cat trebuia in celelalte faze procesuale poate pune in vedere partilor sa completeze taxa.
Numai ca dvs spuneti ca ati formulat cerere de ajutor public admisa.
Impotriva modului cum s-a stabilit in prezent taxa puteti face cerere de reexaminare.
Buna seara.Va multumesc pentru raspuns,dar tot am niste nelamuriri..Din moment ce pe fond s-a acceptat cererea de ajutor public judiciar,la recurs la fel nu s-a legat nimeni de taxa de timbru de ce vine a 3-a instanta care sa solicite plata 100% a taxei de timbru?Sa inteleg ca judecatorii de la fond si recurs sunt incompetenti si cei de la Curtea de apel sunt cei corecti?Sau vice versa?(au fost depuse toate actele necesare, care sa justifice acordarea ajutorului public judiciar, art 8 ale OUG nr. 51/2008).IN plus completul de la curtea de apel a mai judecat o cauza din procesul referitor la apartament ,dar era pe legea 112 si mi-a dat o decizie potrivnica..care sunt eventual pasii care trebuie urmati pentru a recuza un complet de judecata?
Mergeti la dosar si vedeti motivarea incheierii de sedinta prin care ati fost obligat la plata acelei taxe de timbru. Nici mie nu mi se pare firesca o astfel de decizie. Poate ca nu aveti/dati dvs toate amanuntele. Formulati cerere de reexaminare.
Binenteles ca puteti formula si o cerere de recuzare a intregului complet, dar ea tb temeinic motivata pt a putea fi admisa pt fiecare judecator din complet.
Recurs amanat
Ristina
In cazul unui proces de recurs proprietari – chiriasi, se poate amana recursul ?
In ce conditii poti cere amanarea recursului ?
Exista o lege in ... (vezi toată discuția)