avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil persoana fizica autorizata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil persoana fizica autorizata

Buna!

Sunt persoana fizica autorizata din feb 2008. Platesc impozit pe venit stabilit in baza normei de venit, dar nu platesc contributia de asigurari sociale (am inteles ca aceasta nu este obligatorie). La calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se va lua in considerare perioda pe care am platit impozitul sau trebuie sa platesc si CAS ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 11:09, 4 Februarie 2009
Conteaza doar plata impozitului, CAS este irelevant.
La calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului se vor lua in considerare ultimele 12 luni de plati ale asigurarilor sociale si asigurarilor de sanatate, aferente veniturilor realizate in perioada respectiva.
Dle. eu.ro.lex, sunteti intr-o mare eroare! Va recomand OUG 148/2005:

Art. 1 - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2009
ContSters20980, utilizator
Buna!
referitor la subiect , am si eu o prietena care trebuie sa nasca si nu are carte de munca , dar in schimb are venituri din contracte de mandat , pe care s-a platit impozit.
Va rog mult sa ne lamuriti , va lua indemnizatie pt aceste venituri? sau este conditionata de existenta contractul cu carte de munca?
sabau florica a scris:
este conditionata de existenta contractul cu carte de munca?

In niciun caz. Daca a obtinut venituri din contractul de mandat timp de 12 luni si s-a platit impozitul, va primi indemnizatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil 2015 - cumulare venituri firma proprie + carte de munca angajator diferit Maria8605 Maria8605 Buna ziua, Detin un SRL din 2013 unde sunt asociat unic si administrator si nu am avut niciodata cartea de munca pe firma mea. Am avut intodeauna cartea de ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale, asistenta sociala MPAUL MPAUL Buna seara! Am o nelamurire privind indemnizatia de crestere a copilului si poate ma ajuta cineva cu un raspuns. Am contract de mandat din martie anul trecut ... (vezi toată discuția)
Concediu 126 zile onthespot onthespot Potrivit OUG nr.148/2005, perioadele in care s-a beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii, intra in ... (vezi toată discuția)