avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU CRESTERE COPIL
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU CRESTERE COPIL

Buna seara, numele meu este Gianina si as dori sa stiu exact daca s-a modificat OUG 124/2011 si care sunt mai exact aceste modificari.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:31, 7 Noiembrie 2012
oug 124/2011 a fost aprobata cu modificari de legea 166/2012....dar nu e legislatia de capatai a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului ....
Istoricul e urmatorul:
OUG 111/2010 care a fost aprobata cu modificari de Legea 132/2011, iar mai apoi a aparut OUG 124/2011pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială care la randul ei a fost aprobata cu modificari de Legea 166/2012.... Care parte a OUG 124 va intereseaza? Ca prin aceasta OUG au fost modificate o gramada de altele (Lg 61/1993, Lg 416/2001, oug 145/2005, Lg 448/2006, Lg 277/2010 oug 111/2011). Prin urmare OUG 124 nu e o baza.. ci o completare si modificare a legislatiei in vigoare la un moment dat....
In Romania se practica modificarea modificarii modificate.....#-o
Modificarea esentiala se refera la cuantumul indemnizatiei , care in momentul de fata este 85 % din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, s-a scos prevederea ca se beneficiaza de CIC doar pentru primele 3 nasteri... si mai sunt si altele dar sunt cam multe sa le insir aici....
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
leuca_luminita, utilizator
Principalele modificari aduse OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor sunt:

- procentul pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC este de 85% din baza de calcul;
- se poate beneficia de CCC pentru toate nasterile;
- se poate beneficia de stimulentul de insertie indiferent pentru care varianta de CCC optati (pana la 1 an sau pana la 2 ani).
Buna seara, va multumesc pentru raspunsul dvs. atat de promt, chiar daca recunosc ca intrebarea mea nu a fost foarte la obiect!
De fapt doream sa aflu daca pragul de 3400 lei este valabil si in cazul in care optez ptr. CCC de 2 ani.

As mai avea o intrebare ptr.dvs...ultima mea zi de concediu postnatal este pe 18 noiembrie 2012, as dori sa stiu cand trebuie sa anunt angajatorul de optiunea mea in ceea ce priveste durata CCC si care sunt actele necesare ? daca tatal copilului este platitor de taxe incepand cu luna Aprilie 2012 trebuie sa intre o luna in CCC?

Va multumesc.
1. - Pentru CCC pana la 1 an indemnizatia este intre 600 - 3.400 lei;
- Pentru CCC pana la 2 ani indemnizatia este intre 600 - 1.200 lei.

2. - Inainte cu cateva zile de a intra in CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC, incepand cu data de 19 noiembrie si pana cnda doriti sa stati in CCC (anexati si o copie dupa certificatul de nastere a copilului).
- Angajatorul emite o decizie de suspendare a CIM.

3. Mergeti apoi la Primarie unde veti completa cererea pentru CCC si veti depune si urmatoarele acte:
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului;
b) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate (este o adeverinta tip pe care o luati de la Primarie);
c) copie dupa decizia de suspendare a CIM;
d) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate (va mai spune de la primarie daca mai este nevoie si de alte acte).

4. - Nu conteaza daca tatal copilului este platitor de taxe ci daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului a avut venituri din salarii.
- Daca da, atunci trebuie sa intre si el macar o luna in CCC.
- Daca nu intra in CCC atunci mama va avea CCC mai putin cu o luna.

5. Puteti merge la Primarie sa va spuna si alte manunte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil gyannyna gyannyna Buna ziua ! As dori si eu sa stiu care este modul de calcul al salariului pe perioada CCC. Mentionez faptul ca lucrez in cadrul M.A.I. si din cate am inteles ... (vezi toată discuția)
Intreruperea concediului de crestere a copilului Stela30 Stela30 Buna seara! Sunt in concediu de crestere a copilului, am optat pentru doi ani copilul implinind varsta de 2 ani in decembrie 2014. Contractul meu de munca este ... (vezi toată discuția)
Lege noua in legatura cu cresterea celui de-al doilea copil, in timpul ccc-ului al primului copil spiridonf18 spiridonf18 Buna ziua, Ma confrunt cu o dilema din ianuarie ! Am nascut al doilea copil in timpul CCC-ului de la primul copil> Primul copil este nascut in aprilie 2011 ... (vezi toată discuția)