avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi parintesti

M-am documentat mai mult , am intrebat chiar si un avocat dar parca nu sunt lamurit ,de aceea as dori sa pun aceasta intrebare si aici pe forum : daca 2 copii au fost incredintati mamei ,( in acea perioada era valabil vechiul cod civil ) prin intelegerea ambilor parinti , iar mama imediat a refuzat sa respecte intelegerea privind programul de vizitare , iar in urma cu 2 luni parasind tara chiar inainte de inceperea anului scolar si netransferand nici un copil catre scoala din regiunea unde s-a mutat ,precizez ca nu a dorit sa specifice nici noua adresa la care s-a mutat . tatal ce ar trebi sa faca pentru a forta revenirea copiilor in romania pentru continuarea studiilor ? sa redeschida un proces de reincredintare sau un proces de custodie comuna ?? iar a doua intrebare : ce inseamna mai exact custodie comuna si ce avantaje poate aduce in plus ? obtinand custodia comuna pot forta mama sa revina cu copiii in tara ?
Va multumesc anticipat .!
Cel mai recent răspuns: Mihai_Mihaita , utilizator 22:12, 23 Noiembrie 2012
Trebuie să faceți distincție între „custodia comună” și „exercitarea autorității părintești în comun de ambii părinți”.

Conform noului Cod civil, a fost introdusă instituția „autorității părintești”, care de regulă este exercitată în comun de către ambii părinți. Aceasta presupune că părinții vor decide împreună asupra formării, dezvoltării și educației copilului. Adică vor avea ambii un cuvânt de spus cu privire la școala pe care o va urma copilul, le alegerea unei profesii, etc.

Părinții care au divorțat pe vechea lege, exercită autoritatea părintească în comun, deci și D-voastră vă încadrați aici. Sunt rare cazurile în care instanța dispune exercitarea autorității părintești doar de unul dintre părinți.

„Custodia” sau „încredințarea” nu mai există în noul Cod civil. Aceste instituții au fost înlocuită cu „stabilirea domiciliului minorului”.

În cazul D-voastră ar trebui să cereți stabilirea domiciliului copilul la D-voastră, pe motiv că au intervenit împrejurări noi de la ultima hotărâre care stabilea domiciliul la mamă („minorul era încredințat” - cum spunea vechea lege).
Multumesc mult pentru raspuns . sa inteleg ca am toate sansele sa pot obtine exercitarea autoritatii parintesti in comun de ambii parinti , iar dupa cum am inteles acest lucru implica si faptul ca fara acordul meu ea nu are voie sa paraseasca tara cu copiii, atunci fosta concubina ar putea fi obligata sa revina cu copiii in tara ,chiar daca cererea de stabilirea minorilor la mine ar putea fi respinsa . ???
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Mihai_Mihaita, utilizator
Printre drepturile fundamentale ale omului se numara si dreptul la viata privata si dreptul la libera circulatie.
Daca un individ nu este infractor, beneficiaza de aceste libertati fundamentale.
Nici autoritatea parinteasca comuna, nici dreptul la vizita al unui parinte nu pot ingradi drepturile fundamentale ale omului.
Mama copiilor dumneavoastra nu a fost condamnata la domiciliu fortat, nici nu are interdictie de a parasi tara data de vreo instanta.
Credeti ca e bine sa limitati libera circulatie a copiilor dvs.?
Daca mama copiilor are nevoie de acordul dvs. de a iesi din tara cu minorii, aceeasi treaba este valabila si pentru dvs., in sensul ca aveti nevoie de acordul dumneaei; in aceasta situatie, pierd copiii, in interesul lor major #-o
Drepturile omului pot si sunt, teoretic si practic, micsorate dupa ce acest om a devenit parinte. E o realitate inainte sa fie drept. Stiu oameni care aveau dreptul sa doarma 12 ore pe noapte si acum aduna cu greu 6-7.

Similar, dreptul la libera circulatie nu ii este luat parintelui la care minorul are domiciliul/locuinta, insa este supus unor conditionari ale art. 497 privitor la restrictionarea drepturilor la legaturi personale.
De asemenea, si mama are drept la libera circulatie, dar tatal si copiii au drept la viata privata; oricum am face, in luarea unei decizii, unele drepturi se incalca. Cum alegem, prin ce algoritm
avem dreptul de a alege sa se incalce dreptul tatalui si al copiilor si nu al mamei?

Cand nu stim care la ce sa renunte, atunci vine principiul interesului superior al copilului si aici cred ca e mai important ca acei copii sa mearga la scoala si sa aiba doi parinti decat sa aiba dreptul de a se plimba prin aeroporturi si orase straine de cultura lor.

In concluzie, mama are acest drept la libera circulatie, insa conditionat.

Revenind la intrebarile precise, ar trebui sa faceti ori plangere pentru incalcarea dreptului la vizita, actiune de stabilire a autoritatii comune, stabilirea altui program, dupa caz. Ar trebui sa mergeti sa discutati cu un avocat sa vedeti cu ce se mananca fiecare chestiune in parte sa puteti lua o decizie potrivita pentru copiii dv., fara sa declansati un razboi interminabil cu mama lor.
Stimata doamna avocat,
Daca citeati postarile anterioare, va dadeati serama ca razboiul dureaza de 7 ani, intre timp copiii au crescut si au trait in atmosfera proceselor intentate de tatal lor.
Decat in mijlocul unui razboi interminabil intre cei doi parinti, consider ca este interesul major al copiilor cresterea lor intr-o atmosfera linistita, departe de razboi, chiar doar cu parintele care i-a crescut pana acum

Alte discuții în legătură

Minori b-8 b-8 Buna seara Daca copiii minori au fost incredintati prin hotarare judecatoreasca mamei(tatal a cedat custodia copiilor de comun acord, mamei) si aceasta ii ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului dianasavu dianasavu Fiica mea a inaintat proces de divort,s-a mutat impreuna cu cei doi copii minori inlocuinta parinteasca,si-a schimbat cartea de identitate,a transferat copii ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)