Buna seara!
As vrea sa aflu parerea Dvs. in urmatoarea problema: am cumparat acum 7 ani impreuna cu sotia casa socrilor; la momentul incheierii contractului de vanzare cumparare eu nu am putut fi prezent la notariat pentru incheierea contractului de vanzare cumparare. Acestia au facut contract de vanz-cump dar au introdus clauza de uzufruct viager fara sa ma anunte. Acest contract este incheiat fara acordul meu. Pot anula aceasta clauza de uzufruct in conditiile in care socrii cer evacuarea noastra intrucat suntem in proces de divort. Mentionez ca ei nu mai locuiesc aici de 8 ani. Lipsa consimtamantului meu la incheierea acestui act poate anula aceasta clauza de uzufruct??
Multumesc in avans pentru pareri si raspunsuri.
Depinde de modul în care a fost redactat contractul.
Dacă soţia a semnat un act prin care cumpără întregul drept de proprietate (ca bun comun, fiind căsătorită) iar în cuprinsul aceluiaşi act a consimţit apoi la constituirea unui drept de uzufruct în favoarea vînzătorilor, actul era anulabil în termenul de prescripţie de 3 ani. Anularea s-ar fi putut cere în temeiul faptului că, fiind un act de dispoziţie cu privire la un drept real asupra imobilului, uzufructul nu putea fi constituit fără acordul dumneavoastră expres, în calitate de soţ.
Dacă soţia a cumpărat nuda proprietate, vînzătorii reţinîndu-şi dreptul de uzufruct, ea nu avea nevoie de acordul dumneavoastră expres pentru încheierea actului. Aţi dobîndit, ca bun comun, exact ceea ce au vîndut socrii: nuda proprietate.
Oricum, după 7 ani de la încheierea actului, dreptul de a cere anularea s-a prescris. Nu mai puteţi cere nimic în acest sens.