avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare CIM si nup
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare CIM si nup

Ce parere aveti pe urmatoarea speta:
Angajatorul face plangere penala pentru furt (prins in flagrant de catre agentii de paza ai societatii) unui angajat ( maturator in curte, prejudiciul este sub 200 lei probabil dosarul va primi NUP).
Daca angajatorul ii suspenda cim ul in baza art.52 lit b C.muncii si daca se va constata ca fapta a fost savarsita de salariat dar ii lipseste pericolul social prejudiciul fiind mic si recuperat,atunci...la primirea comunicarii solutiei in dosarul penal , angajatorul pentru a putea sa declanseze cercetarea disciplinara este nevoie sa constate intai incetarea suspendarii cim in baza 52 lit.b ? si doar apoi sa l cerceteze disciplinar pentru fapta pt care a primit NUP? In ce temei legal s-ar face aceasta incetare a suspendarii?
In plus salariatul ar trebui sa revina la munca in cazul incetarii suspendarii respectiva ceea ce nu se doreste evident....
P.S. Eu consider ca cercetarea disciplinara nu poate fi pornita cat timp i se face suspendarea cim in baza art.52 lit. b si pana la stabilirea vinovatiei sau lipsa ei.
Cel mai recent răspuns: oti , utilizator 08:38, 19 Noiembrie 2012
Buna ziua,

daca se va astepta rezolutia procurorului, cu siguranta se va depasi termenul in care poate sa fie sanctionata fapta. In plus, daca plangerea penala este facuta de catre angajator, atunci de la acea data conducerea acestuaia a stiut despre existenta faptei astfel incat poate deveni incident art 62 din Codul muncii. Prin urmare, daca va lasa sa curga acest termen de 30 de zile...nici macar nu veti mai putea face concedierea.

Avocat Constantin Boncu
Art.62 C.mun. nu prea are legatura cu emiterea deciziei de concediere discplinara in baza art.61 lit.a C.mun. ...

Termenele in care se poate emite decizia de sanctionare sunt prevazute la art.252 alin.1 C.mun.

Data luării la cunoştinţă de către angajator despre săvârşirea abaterii disciplinare este data înregistrării referatului sau sesizării care priveşte săvârşirea abaterii disciplinare si nicidecum data formularii plangerii penale.

d-le av.Boncu
in speta a fost un furt desoperit in flagrant,faptuitorul preluat de politie (nu exista simplu aici ) ,prejudiciul insa fiind nesemnificativ mie imi este clar ca solutia procurorului va fi NUP (in urma "micii reforme" acesta este "trend" ul in locul scoaterii pe 18 indice 1 ), cat despre termenele cercetarii disciplinare , daca luam in considerare ca majoritatea doctrinei (cel putin cea consultata de mine) considera ca "penalul tine in loc civilul/diciplinarul".atunci cred ca nu se poate vorbi de prescrierea lor.Totodata inseamna ca cercetarea disciplinara nici nu ar putea fi efectuata "paralel" cu UP.

Freelis
cu privire la data de la care se considera ca societatea a luat la cunostinta savarsirea abaterii ....mi se pare singura interpretare logica daca acceptam ca actiunea disciplinara nu poate fi decat subsecventa solutiei date de procuror, altfel am ajunge in situatia cand procurorul ar stabili de exemplu ca fapta nu exista,nu a fost savarsita de salariat etc etc si l-am sanctiona disciplinar pentru ea inainte de a se pronunta procurorul in dosar.
Totusi imi ramane intrebarea daca aceasta este si practica instantelor..."penalul tine in loc diciplinarul".?

In acelasi timp cu "derularea" spetei prezentate, inregistrand un contract colectiv de munca ,ITM mi a trimis obiectii cum ca enumerarea unor fapte care constituie si infractiuni ca si abateri disciplinare nu ar fi permisa. Nu ma bazez foarte mult pe priceperea lor dar totusi...ma gandesc ca de fapt vroiau sa spuna probabil ca actiunea disciplinara nu poate fi decat subsecventa solutiei date de organele de UP. ,
oti a scris:

......
Totusi imi ramane intrebarea daca aceasta este si practica instantelor..."penalul tine in loc diciplinarul".?

...


Din cate stiu exista chiar si o motivare a Curtii Constitutionale in acest sens ...

O alta decizie in acest sens gasiti aici
[ link extern ] /
Buna ziua,

nu sunt de acord sa spunem "penalul tin ein loc civilul" si sa ne oprim aici pentru ca este gresit. Penalul nu tine "orice" civil in loc ! Practic, vorbim despre actiunea civila exercitata ca urmare a pagubelor suferite prin infractiune. Aceasta actiune, daca este exercitata separat, in fata unei instante civile, se suspenda in conditiile art. 19 alin 2 C.pr.pen. ! De asemenea, un proces civil poate fi suspendat in conditiile lui 244 C.pr.civ. alin 2, atunci cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune cu inraurire importanta pentru hotararea ce se va da.
In cazul de fata, nu suntem in fata unei actiuni in instanta civila. Suntem in situatia in care angajatorul exercita actiunea disciplinara impotriva unui angajat. Prin urmare, cata vreme nu vorbim despre un proces civil care sa se incadreze in cele doua variante expuse ( art 19 alin 2 C.pr.pen sau art. 244 alin 2 C.pr.civ, penalul nu are cum sa tina in loc vreun civil sau cu atat mai mult actiunea disciplinara care are o cu totul alta natura.

Avocat Constantin Boncu
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
Boncu Constantin, Avocat

Alte discuții în legătură

Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare CORTEX CORTEX Buna ziua. Decizia de suspendare a CIM pe perioada cercetarii disciplinare trebuie comunicata salariatului ca sa fie legal? Daca da atunci care este ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim lexa_80 lexa_80 Buna, pe ce perioada poate fi suspendat un cim, pe motiv de cercetare disciplinara, sau nu exista reglementari in aceasta privinta. (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara BRATU ALINA BRATU ALINA am suspiciuni ca unul din salariati sustrage produse din firma impreuna cu alti doi complici din afara. l-am convocat la comisia de disciplina, intrebarile ... (vezi toată discuția)