Am fost disponibilizata de curand si nu stiu daca pot sa primesc somaj tinand cont ca sunt asociata intr-o firma. Nu realizez nici un fel de venit la firma respectiva.
Va multumesc.
Beneficiati de indemnizatie de somaj daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
a) un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizati venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indepliniti conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunteti inregistrata la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
e) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003
Conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj sunt cele de mai sus, postate anterior de mine. Daca sunt indeplinite aceste conditii poate beneficia de somaj.
Bine am citit, nu-mi spun nimic.Sa zicem ca sunt un om cu un liceu terminat si mi- am facut o firma.Nu am studii in dmeniu deci, nu stiu sa interpretez litera legii.Nu puteti pur si simplu sa ne raspundeti prin :"da" sau:"nu"cu argumentele de rigoare?
Calitatea de asociat nu aduce pentru o persoana niciun statut in plus. Nu stiu de ce peste tot vad confuzii in aceasta privinta... Chiar daca inceteaza raportul de munca de la propria societate pe unul din motivele mentionate deja de elis, iar disponibilizarea se incadreaza acolo, fostul angajat va primi somaj (bineinteles, daca indeplineste si celelalte conditii).
Asociatul nu are dreptul decat la dividende, dar nu automat ci numai daca adunarea generala are profit de repartizat si chiar il repartizeaza. In plus, dividendele nu sunt venituri din munca (i.e. salarii / activitati independente / drept de autor / agricultura), asa incat nu influenteaza in niciun mod acordarea drepturilor conditionate de neobtinerea veniturilor din munca (somaj, CIC, etc).