avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj-Asociat firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj-Asociat firma

Buna seara,

Am fost disponibilizata de curand si nu stiu daca pot sa primesc somaj tinand cont ca sunt asociata intr-o firma. Nu realizez nici un fel de venit la firma respectiva.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 21:55, 29 Iulie 2009
Beneficiati de indemnizatie de somaj daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
a) un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizati venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indepliniti conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunteti inregistrata la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
e) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Deci cum e?Poate obtine somaj sau nu?Chiar vreau sa stiu si eu.
Conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj sunt cele de mai sus, postate anterior de mine. Daca sunt indeplinite aceste conditii poate beneficia de somaj.
Bine am citit, nu-mi spun nimic.Sa zicem ca sunt un om cu un liceu terminat si mi- am facut o firma.Nu am studii in dmeniu deci, nu stiu sa interpretez litera legii.Nu puteti pur si simplu sa ne raspundeti prin :"da" sau:"nu"cu argumentele de rigoare?
Calitatea de asociat nu aduce pentru o persoana niciun statut in plus. Nu stiu de ce peste tot vad confuzii in aceasta privinta... Chiar daca inceteaza raportul de munca de la propria societate pe unul din motivele mentionate deja de elis, iar disponibilizarea se incadreaza acolo, fostul angajat va primi somaj (bineinteles, daca indeplineste si celelalte conditii).
Asociatul nu are dreptul decat la dividende, dar nu automat ci numai daca adunarea generala are profit de repartizat si chiar il repartizeaza. In plus, dividendele nu sunt venituri din munca (i.e. salarii / activitati independente / drept de autor / agricultura), asa incat nu influenteaza in niciun mod acordarea drepturilor conditionate de neobtinerea veniturilor din munca (somaj, CIC, etc).

Alte discuții în legătură

Somaj incompatibil cu calitatea de actionar intr-o sc? Daniela Camelia Nicolae Daniela Camelia Nicolae daca se inceteaza un CIM cu art 61 alin 1 CM respectivul poate beneficia de somaj daca este actionar la o SC? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 24ned 24ned Sunt angajat la o societate comerciala si in acelasi timp sunt actionar unic si administrator la o alta SC unde nu am contract de munca. Daca imi suspend ... (vezi toată discuția)
Cumul indemnizatie pentru ccc cu alte venituri basu basu Sunt in concediu de crestere copil. Daca devin actionar al unei societati comerciala pierd dreptul la primirea indemnizatiei de crestere copil? Stefan (vezi toată discuția)