lucrez din luna iulie 2012 la un s.c insa am cim cu 1.09 2012.in 21 octombrie am intrat in concediu medical in urma unei operatii .patronul refuza sa imi platesca salariul invocand ca nu stie cum sa calculeze.in cim nu scrie cand se plateste salariul..desi pana acum luam in 15 si 30 ale lunii.am concediu medical pana in 22 noiembrie.pe langa ca nu vrea sa imi plateasca drepturile banesti cuvenite nici macar pentru 20 zile din octombrie,cand am fost la serviciu,nu avem dreptul la concediu de odihna,nu avem zile legale libere,etc...la fel ca la "marii"patroni.as pleca de la el dupa terminarea concediului medical..nu vreau nici macar o zi de preaviz...pot invoca motivul intarzierii drepturilor banesti,nulitatea cim pentru ca nu are elementele obligatorii complete(data platii pentru munca depusa)pentru a nu mai fi obligata sa efectuez perioada preavizului?cum il pot obliga sa imi plateasca concediu medical?cum se calculeaza acesta?multumesc
Pentru cod 06 nu este necesara realizarea stagiului de cotizare.
Pentru modul de calcul trebuie sa stiti veniturile realizate in ultimele 6 luni
OUG 158/2005:
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute la art. 8 alin. (2) si (3), veniturile care se iau in considerare sunt:
a) indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (3) lit. a) si b);
c) indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (3) lit. c).
In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.
Art. 73 din Norma din 2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005:
(1) Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada, astfel:
____
Mzbci = /___ V: NTZ,
in care:
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor;
SUMA V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii;
NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.
Numarul de zile pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii in aceasta perioada nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare.
(2) In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia. Exemplul nr. 1
- lei -
luna 1 2 3 4 5 6
V - - 500 500 500 500
NZ - - 21 20 21 20
In acest caz, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile 3, 4, 5 si 6, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.
Concedii medicale
cristin20
Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie, am un salariat angajat in 12 iunie, din 24 iulie intra in concediu medical cod 14. Cum ar trebui sa procedez, ... (vezi toată discuția)