avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi

Mâine, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca

Buna ziua,
Am chemat in instanta firma la care am lucrat deoarece nu mi-a platit 3 zile concediu de odihna , mi-a retinut pentru concediu medical mai multe bonuri decat era concediul medical, nu am primit prima de paste deoarece am avut concediu medical.
Am anexat fluturasii de salar unde e specificat cate zile de concediu am luat si cate au mai ramas de luat.
Am fost chemata la firma pentru a ne intelege si cei din administratie au recunoscut ca trebuie doar 2 zile de concediu sa-mi plateasca si bonurile,dar nu si prima de Paste care a fost 280 lei net.
Avocatul firmei a venit cu intampinare in care cere respingerea actiunii si sa platesc eu cheltuielile de judecata.
Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa platesc cheltuielile de judecata, intrucat nu am bani sa platesc avocat si mai mult decat sa anexez toate actele nu am ce sa fac.
Multumesc !

I
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 9 Noiembrie 2012
veti plati cheltuieli de judecata numai daca veti pierde litigiul. daca ajungeti la un acord cu angajatorul semnati o tranzactie in acest sens, in care acesta sa se oblige sa nu ceara cheltuieli de judecata.
@sl2005

Aceasta prima si conditiile de acordare erau specificate in c.i.m, CCM, RI sau politica salariala a angajatorului dvs.?
În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul .
Aveau formula de calcul pentru acordarea bonurilor de masa cand intr-o luna erau zile concediu fara salar , concediu medical, invoiri.
Dar pentru concediu medical am intrebat pe avocat net si mi s-a raspuns ca nu au voie sa-mi retina mai multe bonuri de masa dacat am lipsit fiind bolnava.
Prima de paste stiu doar ca a fost 280 lei si eu nu am primit pt ca am avut concediu medical.
Multumesc
Asa este , daca ati avu 3 zile lucratoare in care ati fost in concediu medical .. trebuia sa va retina 3 bonuri de masa ...

Referitor la prima trebuie vazut ce se prevede in Reg.Intern sau in hotararea de acordare a acesteia ... intrucat Codul Muncii prevede ca, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne- art.49 alin.3 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa handsu handsu Este legal , ca o firma sa retina in plus si cinci bonuri de masa pentru lipsa , chiar daca angajatul este in concediu medical ? (vezi toată discuția)
Cine plateste cheltuielile de judecata? giovana giovana sant persoana fizica autorizata, practic taximetria, mam judecat cu casa de pensii pentru ca imi venise sa platesc 12000 ron, mam judecat si a mai ramas de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata dori_1 dori_1 buna ziua. Pe scurt, descrierea evenimentului: incercand sa fac o parcare cu masina, am virat stanga cu depasirea liniei continue. Inainte de a reusi ce mi-am ... (vezi toată discuția)