avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune

Problema mea este oarecum simpla!
Cauza consta în următoarele date:
Părinții mei doresc ieșirea din indiviziune a bunurilor (o casă, teren intravilan și teren extravilan)care au aparținut bunicilor mei. Cauza se afla deja pe rolul Judecătoriei, succesiunea nefiind dezbătută pentru niciunul dintre decedați până în momentul actual. Părțile, mama mea, nepoatele acesteia (care o reprezintă pe sora mamei mele, decedată și ea) și cumnatul mamei mele (soțul decedatei)sunt de acord ca bunurile defuncților sa treacă în exclusivitate în proprietatea mamei mele.
Instanța, la prima înfățișare a solicitat o tranzacție și o precizare cum că sora mamei mele este și ea decedată, nefiind menționată în acțiunea de partaj dintr o eroare de redactare.
Întrebările sunt următoarele :
1. Pentru depunerea acestor acte solicitate de instanță este necesară o cerere pentru depunere acte la dosar?
2. În urma finalizării procesului, tatăl meu ar vrea ca și el sa fie menționat pe titlul de proprietate. Pentru a fi posibil acest lucru, acesta, trebuie adus în discuție în cuprinsul tranzacție?
3. O parte din suprafața totală a terenul extravilan, a fost promisă, de către defuncții mei bunici, uneia dintre nepoate, însă terenul extravilan nu este parcelat. În cadrul acestui proces este indicată și posibilă solicitarea trecerii de pământ pe numele nepoatei așa cum a fost promis?
4. Care este durata aproximativă de desfășurare a procesului?

Vă multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:56, 11 Noiembrie 2012
Tranzacţia în temeiul căreia instanţa se va pronunţa cu privire la partaj îl poate include pe tatăl dumneavoastră doar dacă a dobîndit vreun drept de proprietate asupra unei cote părţi din bunuri, în indiviziune cu defuncţii. Altfel, el neavînd calitatea de moştenitor (coproprietar), nu prea are ce să împatră cu ceilalţi.

Asta nu înseamnă că el nu poate încheia cu soţia sa un act translativ de proprietate asupra unora dintre bunurile moştenite, fie un act de donaţie, fie unul de vînzare-cumpărare.

Dar, la partaj nu cred că poate emite pretenţii şi nici nu poate fi inclus printre coproprietarii moştenitori.

va multumesc frumos!
1) Depunerea tuturor actelor la dosar se face prin intermediul unei cereri unde indicati nume,calitate procesuala,numarul de dosar,urmatorul termen de judecata si enumerati actele ce vin depuse.
2) Tatal dumneavoastra nu este mostenitorul bunicilor materni decedati,deci nu are calitate si capacitate procesuala.,deci nu poate fi trecut in tranzactie.Bunurile ce vor fi trecute in tranzactie vor deveni bunuri proprii ale mamei dumneavoastra dobandite in urma unei succesiuni.
3) Tranzactie inseamna acord,intelegere intre doua sau mai multe persoane prin care se transmit drepturi,deci trebuie trecuta si nepoata mamei dumneavoastra,chiar daca terenul nu este parcelat,vecinii raman cei indicati in titlul de proprietate ,iar la un lat mama se va invecina cu nepoata (Exemplu:imaginativa ca terenul este un patrat,il divideti in 2 jumatati,vecinii de pe margine raman neschimbati si pe latul comun mama si nepoata se vor invecina). Trebuie sa multumiti rudelor dumneavoastra ca vor sa faca tranzactia,nu aveti idee de cat timp,bani si nervi va scutesc.
4) La urmatorul termen se termina procesul,instanta ia act de invoiala partilor,va prununta o hotarare judecatoreasca in care va copia exact ceea ce s-au inteles partile in tranzactie.Va trebui sa asteptati sa vi se comunice hotararea acasa,de obicei 30 zile,dupa care asteptati alte 30 zile de la comunicare pentru a putea pune timbre judiciare si constata ca hatararea este definitiva,irevocabila si executorie.Din acel moment mama este proprietara bunurilor mestenite,va trebui sa inregistreze hotararea la cartea funciara,actul sau de proprietate este tocmai hotararea judecatoreasca.
Buna ziua .
Se cheama cerere de interventie ,cea facuta pentru tatal dvs.,eu asa consider ca este procedura civila in acest caz .
Cu stima,
Marius Bote
claudiaspiridon a scris:


2) Tatal dumneavoastra nu este mostenitorul bunicilor materni decedati,deci nu are calitate si capacitate procesuala.,deci nu poate fi trecut in tranzactie.Bunurile ce vor fi trecute in tranzactie vor deveni bunuri proprii ale mamei dumneavoastra dobandite in urma unei succesiuni.




Acuma, ce să zic? De ce îl privaţi şi de capacitatea procesuală?

:bow:


Revin cu încă o precizare. Cererea de intervenţie (în sensul preconizat de user, acela ca tatăl să figureze şi el cu o cotă parte) poate fi primită doar dacă tatăl invocă un drept propriu - intervenţia în interes propriu, art.49(2) c.pr.civilă. Or, în cazul dat, el nu are un asemenea drept, nu este succesibil şi nici nu poate invoca vreun drept de natură patrimonială.
Ultima modificare: Duminică, 11 Noiembrie 2012
themis, utilizator

Alte discuții în legătură

Evacuarea uzufructuarului Am facut un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzul fruct viager cu o persoana handicapata(adica este surd).Avea ca si clauza speciala sa-si plateasca ... (vezi toată discuția)
Minorul de 15 ani poate depune actiune in instanta Lisa Lisa Lisa Lisa daca minorul cu domiciliul lal mama are 15 ani, , poate face el singur actiune in instanta pentru pensie alimentara de la tata, sau trebuie mama sa formuleze ... (vezi toată discuția)
Ce legatura e intre curatela (c.civ) si curatela speciala (c.pr.civ)? aidu aidu Art. 58 C.pr.civ: Curatela specială (1) În caz de urgenţă, dacă persoana fizică lipsită de capacitatea de exerciţiu a drepturilor civile nu are ... (vezi toată discuția)