avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... minorul de 15 ani poate depune actiune in instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

minorul de 15 ani poate depune actiune in instanta

daca minorul cu domiciliul lal mama are 15 ani, , poate face el singur actiune in instanta pentru pensie alimentara de la tata, sau trebuie mama sa formuleze actiunea ca si reprezentant legal al minorului? multumesc
Cel mai recent răspuns: Lisa Lisa , utilizator 20:58, 3 Februarie 2021
O formulează si depune mama în calitate de reprezentant legal al minorului.
si daca minora are stabilit domiciliul la bunica materna, poate buna materna sa faca actiunea ? mama minorei este decedata si bunica nu e reprezentant legal. Multumesc frumos !

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

O formulează si depune mama în calitate de reprezentant legal al minorului.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunica nu este reprezentant legal al minorului in lipsa unei calitati oficiale.

Minorul care a împlinit 14 ani are, potrivit dispozițiilor art.41 C.civ, capacitate de exercițiu restrânsă, ceea ce înseamnă că, după împlinirea vârstei de 14 ani, minorul își exercită singur drepturile și își execută tot astfel obligațiile, cu încuviințarea prealabilă a părinților.

În speță, creditori ai obligației de întreținere sunt minorii, astfel că, în contextul în care aceștia au capacitate de exercițiu restrânsă prin prisma dispozițiilor art. 41 C.civ., ceea ce presupune aptitudinea de a-și exercita drepturile procesuale și de a-și asuma obligațiile personal, reprezentantul legal este chemat doar să îi asiste, așa cum reiese din art. 57 alin.2 C.pr.civ.

Sa introduca actiunea si sa ceara si numirea unui curator in conditiile art 58 Cpr civ - (1) În caz de urgență, dacă persoana fizică lipsită de capacitatea de exercițiu a drepturilor civile nu are reprezentant legal, instanța, la cererea părții interesate, va numi un curator special, care să o reprezinte până la numirea reprezentantului legal, potrivit legii. De asemenea, instanța va numi un curator special în caz de conflict de interese între reprezentantul legal și cel reprezentat sau când o persoană juridică ori o entitate dintre cele prevăzute la art. 56 alin. (2), chemată să stea în judecată, nu are reprezentant.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2021
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Multumesc frumos

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Bunica nu este reprezentant legal al minorului in lipsa unei calitati oficiale.

Minorul care a împlinit 14 ani are, potrivit dispozițiilor art.41 C.civ, capacitate de exercițiu restrânsă, ceea ce înseamnă că, după împlinirea vârstei de 14 ani, minorul își exercită singur drepturile și își execută tot astfel obligațiile, cu încuviințarea prealabilă a părinților.

În speță, creditori ai obligației de întreținere sunt minorii, astfel că, în contextul în care aceștia au capacitate de exercițiu restrânsă prin prisma dispozițiilor art. 41 C.civ., ceea ce presupune aptitudinea de a-și exercita drepturile procesuale și de a-și asuma obligațiile personal, reprezentantul legal este chemat doar să îi asiste, așa cum reiese din art. 57 alin.2 C.pr.civ.

Sa introduca actiunea si sa ceara si numirea unui curator in conditiile art 58 Cpr civ - (1) În caz de urgență, dacă persoana fizică lipsită de capacitatea de exercițiu a drepturilor civile nu are reprezentant legal, instanța, la cererea părții interesate, va numi un curator special, care să o reprezinte până la numirea reprezentantului legal, potrivit legii. De asemenea, instanța va numi un curator special în caz de conflict de interese între reprezentantul legal și cel reprezentat sau când o persoană juridică ori o entitate dintre cele prevăzute la art. 56 alin. (2), chemată să stea în judecată, nu are reprezentant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor sub 14 ani. capacitate de exercitiu cool123 cool123 buna ziua, minorul care inca nu a implinit 14 ani, poate sa fie parte intr-un contract, fara curator sau tutore ?:) multumesc. (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara formulata de un minor Marina97 Marina97 Buna ziua!! In urma cu 7 ani ,parintii mei au divortat,in urma divortului eu am fost incredintata mamei,tatal meu fiind oblgat la plata unei sume de 50 ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere minor de 16 ani. cine face demersurile, părintele rezident sau minorul? TudorEmilia TudorEmilia Buna ziua! Parintii mei au divortat in urma cu 5 ani, domiciliul meu este la tata insa custodia este comuna. Mama nu mi-a mai platit pensia stabilita de ... (vezi toată discuția)