avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce cale de atac trebuia declaratã, apel sau ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce cale de atac trebuia declaratã, apel sau contestaþie în anulare?

buna seara ,
o speta care se prezinta astfel :
X divorteaza in anul 1992 , in anul 1996 se va face si partajul de fostul sot , cu o procedura nelegal îndeplinita. Parata a fost citata la o adresa la care nu a locuit niciodata .
În anul 2012 fosta sotie este cautata de fostul sot pentru ai plăti sulta ce i se cuvenea dupa ce a fost facut partajul . Atunci este momentul in care sotia divortata afla ca s-a facut partajul acelui apartament . I se oferea o suma derizorie 7 000 lei . Amintesc ca in luna august 2012 reclamatul face o cerere de indreptare eroare materiala .
Bineințeles ca a apelat la serviciile unui avocat si i s-a facut o contestatie in anulare .
Apărătorul intimatului sustine ca avea dreptul la apel . Care este calea de atac posibila : - contestatia in anulare sau
- apel
Astept raspunsurile și părerile dumneavoastră .
Cel mai recent răspuns: dorinaionela , utilizator 17:51, 15 Decembrie 2012
În literatura de specialitate s-au exprimat opinii contrare.

Astfel, unii autori au apreciat că, în ipoteza în care a fost neregulat îndeplinită atât procedura de citare pentru termenul când a avut loc judecata, cât şi procedura de comunicare a hotărârii, contestaţia în anulare este inadmisibilă, deoarece este deschisă, după caz, calea apelului sau a recursului (Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi, Traian Briciu).

Alţi autori au apreciat că s-ar putea totuşi formula şi direct contestaţie în anulare, deoarece aparent am fi în prezenţa unei hotărâri irevocabile şi această aparenţă trebuie sfărâmată, provocându-se rejudecarea procesului în fond (Ilie Stoenescu). În jurisprudenţă se regăsesc ambele opinii, prin urmare cea care va avea ultimul cuvânt va fi instanţa care a fost învestită cu judecarea contestaţiei în anulare.
Din situatia descrisa de dvs anterior, eu constat intervenita o prescriptie in privinta platii sultei, daca din 1996 si pana in 2012 nu s-a pretins plata sultei.

Parerea mea este - avand in vedere ca s-a pronuntat doar o sentinta in fond care a ramas definitiva si irevocabila - calea de atac ar fi contestatia in anulare cu consecinta admiterii si a rejudecarii fondului.
multumesc, am avut termen si a fost admisa contestatia in anulare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sulta partaj mauricio mauricio Buna ziua... am nevoie de ajutor... Divortul este definitiv, partajul de asemenea (apel si recurs, hotarare irevocabila)... Trebuie sa dau fostei sotii o ... (vezi toată discuția)
Mai are vreun drept sa locuiasca in imobil? voinea75 voinea75 Va rog, daca stie cineva sa-mi raspunda. Pe scurt: - divort pronuntat in ian 2011 - partaj imobil coproprietate data sentinta in oct 2011 (la fond) - mi-a ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg yuly_6 yuly_6 procesul sa terminat si am castigat 50% din acel apartament apoi fostul meu sot a facut recurs si eu am castigat 75% din acel apartamen si avocatul mea zis ca ... (vezi toată discuția)