avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Vanzare auto
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Vanzare auto

Detin un auto achizitionat in anul 2011 cu 26.000 eur tva inclus.
Eu pot sa il vand anul acesta cu o suma mult mai mica?
Care este suma normala de vanzare conf ultimilor legi:
-valoarea amortizata
-valoarea de piata
-orice valoare
Cel mai recent răspuns: George Moraru , Consultant fiscal 12:00, 11 Noiembrie 2012
V-am scris pe pagina anterioara cum stabiliti pretul de vanzare. Apelati la un expert.in evaluari auto.

Inteleg ca masina nu este achizitionata in sistem leasing, @Eljmeno.


Conform pct. 3 din Decizia Comisiei Centrale Fiscale nr. 2/2004 privind aplicarea unitara a unor prevederi referitoare la impozitul pe profit, cheltuielile inregistrate ca urmare a cedarii unui mijloc fix amortizabil, calculate ca diferenta intre valoarea fiscala de intrare a acestora si amortizarea fiscala sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile. Astfel, vanzarea sub pretul de cost a activului este deductibila fiscal la determinarea impozitului pe profit.

@Eljmeno, trebuie sa tineti cont ca:

- Partile trebuie sa fie de buna credinta, fara alte interese decat tranzactia realizata.
- Pretul trebuie sa fie pretul pietei maxim realizabil intre doi parteneri neutri ce doresc efectuarea acelei tranzactii cunoscand informatiile posibile din acel moment.




Atentionare ajustari TVA

S-au primit numeroase sesizari referitoare la situatiile in care organele fiscale teritoriale obliga la ajustarea TVA in cazul vanzarii de bunuri de capital care au fost vandute in regim de taxare in cadrul perioadei de ajustare prevazuta la art. 149.

Ajustarea de TVA prevazuta la art. 149 din Codul fiscal nu se efectueaza de persoana impozabila in situatia in care a dedus TVA la obtinerea bunului de capital si acest bun de capital, indiferent ca este bun imobil sau alt bun de capital definit la art. 149, este vandut cu TVA, chiar daca valoarea de vanzare este mai mica decat valoarea bunului respectiv inregistrata in contabilitate. In acest sens, rugam sa se analizeze circulara nr.52657/13.09.2007 semnata de dl. Secretar de stat Catalin Doica, in care se atrage atentia ca la vanzarea sub pret nu se efectueaza ajustari de TVA.

Mentionam ca la o analiza atenta a art. 149 din Codul fiscal se poate remarca ca, in fapt, ajustarea reprezinta o procedura aplicabila atunci cand s-a dedus TVA pentru un bun si ulterior, in perioada de ajustare bunul este ori vandut in regim de scutire, ori este casat, ori isi inceteaza existenta in cadrul activitatii companiei respective din orice alt motiv decat vanzarea cu TVA.

Avand in vedere ca scopul acestei sectiuni a website-ului INFO TVA este de a atrage atentia in cazul in care se constata abateri de la interpretarea corecta a prevederilor legale, vom oferi urmatorul exemplu ilustrativ pentru situatia expusa, pentru o mai buna intelegere:

- la data de 1 ianuarie 2008 o companie inregistrata in scopuri de TVA cumpara un mijloc fix ( care nu este bun imobil) in valoare de 2000 lei pentru care deduce TVA in suma de 380 lei. Perioada de ajustare este de 5 ani, respectiv pana in anul 2012 inclusiv.

- daca in cadrul perioadei de ajustare, respectiv in iulie 2009, bunul este vandut altei persoane la valoarea de 1000 lei, colectandu-se TVA de 190 lei, nu sunt incidente prevederile art. 149, respectiv nu se fac ajustari de TVA

- daca in cadrul perioadei de ajustare, respectiv in iulie 2009, bunul respectiv este casat, atunci se fac ajustari de TVA, astfel:

380 (TVA dedus) / 5 (perioada de ajustare) x 4 (perioada ramasa din perioada de ajustare) = 304 lei.
Suma de 304 lei se inscrie in decontul de TVA al lunii iulie 2009 in randul 24 cu semnul minus.


[ link extern ]



Intreb si eu acum :innocent:: care-i interesul sa vindeti o masina al carei pret de achizitie este de 26.000 euro cu 1 leu, dupa numai un an :confused:? Intrebarea aceasta e posibil sa v-o mai adreseze si altii... si nu pe un forum juridic, ci in alt context :rtfm:.
dintr-un raport de inspectie fiscala...

Fata de profitul impozabil inregistrat de societate in suma de ….. lei, la control s-a stabilit un profit impozabil in suma de …… lei cu un impozit pe profit aferent in suma de ……. lei.
Diferenta de……. lei provine din majorarea cu suma de ….. lei a veniturilor rezultate din vanzarea autoturismului SKODA ….. [...] catre persoana juridica SC A SRL (detine 30% din capitalul social), afiliata cu SC
……. SRL in baza art.7, alin.1, pct.21 din Codul fiscal. Valoarea de achizitie a autoturismului a fost de ….. EUR, conform contractului de leasing operational nr……./…….2001 incheiat cu ….. Leasing ……..
Astfel in …… 2007 cu factura seria ……nr……/……..2007, SC ….. SRL a vandut autoturismul sus mentionat cu ……. lei, pret subevaluat pentru tipul si caracteristicile acestuia. Potrivit art.11 alin.(2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul unei tranzactii intre persoane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.
In timpul controlului s-a reconsiderat valoarea de vanzare a autoturismului la valoarea de piata utilizand metoda compararii preturilor, respectiv din publicatia de specialitate "Buletinul Auto" s-au identificat trei anunturi de vanzare a unui autoturism Skoda …… cu caracteristici asemanatoare si s-a calculat media aritmetica a preturilor de vanzare, rezultand un pret mediu de vanzare de ……. EUR (1 Eur=…… lei), respectiv ……. lei.
Astfel, in baza art.14 lit.a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, s-a stabilit o baza impozabila suplimentar de …… lei si un impozit pe profit aferent in suma de ……. lei (…….. lei*16%).
Pentru suma de …….. lei s-au calculat majorari de intarziere in baza art.120 din O.G.92/2003R pana la data de ……..2008, in suma de …… lei. [...].


[ link extern ]


Ultima modificare: Duminică, 11 Noiembrie 2012
ContSters257414, utilizator
Bravo! Jos palaria! Cred ca dvs. ati inchis orice discutie referitoare la aceasta speta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare autoturisme rodia rodia Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme:O societate vinde 2 autoturisme(unul amortizat integral si celalt neamortizat integral). De exemplu,auto ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism amortizat intregral catre angajat MirceaCK MirceaCK Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti daca exista vreo reglementare care impiedica un angajator (SRL) sa vanda catre un angajat un autoturism amortizat ... (vezi toată discuția)
Imobil achizitionat pe cabinet de avocatura andrapetrache andrapetrache Buna ziua. Detin un cabinet de avocatura si in 2009 am achizitionat un imobil.intrucat taxele sunt foarte mari,as vrea sa-l vand, cumparator sa fiu eu ca ... (vezi toată discuția)