avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj ?? Urgent!!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj ?? Urgent!!

Va rog, am nevoie de un sfat urgent.
Parintii mei au divortat acum 12 ani. Au ca proprietate comuna un apartmanent cu 2 camere achizitionat inainte de '89. Nu s-a efectuat partaj niciodata. Tata a plecat de acasa si au ramas in apartament mama si fratele meu. Eu locuiesc in alta parte, cu sotul. Atat eu cat si fratele suntem majori. Tata s-a recasatorit acum un an. Sotia lui este plecata in Canada, iar el vrea acum sa revina in apartamentul mamei.
Ce se poate face pentru a opri acest lucru de neimaginat pentru mama si fratele meu? Are dreptul el, fiind casatorit acum, sa vina inapoi sa locuiasca cu mama in casa?? Stiu ca nu s-a efectuat partajul, dar dupa atatia ani, nu exista nici o portita de scapare??
Daca se face partajul, se face la valoarea actuala a imobilului? Tata ar avea dreptul la jumatate din apartament?

Va rog, am nevoie de un sfat.
Din pacate tatal este inca proprietarul unei cote parti din apartament. Singura solutie de a scapa de amenintarea prezentei lui este partajul. Nu este insa neaparat nevoie ca tatal sa aibe dreptul la o jumatate din imobil. In timpul scurs de la plecarea lui cu siguranta s-a investit in acest imobil. Ar trebui insa mai multe amanunte. Mi le puteti trimite la email cristinascripa@ yahoo.com. si in functie de acestea poate fi gasita o solutie acceptabila pt. mama dvs. Avocat Scripa.
Calitatea tatalui dvs., de coproprietar al imobilului, ii da si dreptul de a folosi acel imobil, chiar daca o perioada indelungata nu a inteles sa il exercite.
Coproprietarul caruia nu i se permite accesul in imobilul in cauza, de catre celelalt coproprietar, se poate adresa instantei de judecata cu o cerere in acest sens. Procedura poate fi de durata, iar executarea unei hotarari, favorabila tatalui dvs., este relativ costisitoare.
Pentru partaj, la stabilirea cotelor de contributie, este important de stiut daca pretul imobilului achizitionat in timpul casatoriei a fost achitat integral sau in rate, eventual cine a achitat ratele dupa divort, veniturile partilor pe perioada casatoriei, daca acestor venituri ambii soti le destinau achizitionarii de bunuri comune, imbunatatirile aduse imobilului dupa divort etc..
In raport de aceste element reprezentate succint anterior se vor stabili atat cotele de contributie ale sotilor la dobandirea bunurilor comune cat si valoarea imobilului supus partajarii, in functie de care, sotul caruia i se atribuie in natura imobilul va fi obligat la sulta (suma corespunzatoare cotei de contributie ce-i revine celuilalt sot, raportata la valoarea intregului bun) catre celalat sot.
Daca partile nu se inteleg cu privire la valoare bunurilor de impartit, aceasta se stabilieste printr-o expertiza de specialitate, iar valoarea imobilului nu este neaparat (asa cum considerati dvs.) valoarea de circulatie - pretul de pe piata imobiliara.
Este de preferat, cu atat mai mult cu cat tatal dvs. pretinde sa i se permita folosirea imobilului, ca mama dvs. sa introduca cerere de partaj, pentru a reglementa situatia juridica a bunurilor comune si pentru a putea dispune neingradit de bunurile in cauza.
Pentru alte detalii mă puteţi contacta la adresa piteiflorina@go.ro. Av. Pitei Florina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasire de domociliu? maria.monica38 maria.monica38 buna ziua din nou... parintii mei sunt casatoriti de 32 de ani din care au stat impreuna doar primii13 ani dupa care tata a plecat in ungaria definitiv,are ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri ce sanse are o sotie care aterminat deja procesul cu sotul(casatorie de 25 ani,2 copii majori)sa castige apelul pt un imobil care esti in garantie imobiliara ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj cu rascumpararea partii celuilalt eugen_2 eugen_2 Buna ziua, Tatal meu e un betiv ratat si fara ocupatie de care maica-mea vrea sa divorteze, si as vrea sa va intreb cum se va face partajul apartamentului pe ... (vezi toată discuția)