avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... parasire de domociliu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

parasire de domociliu?

buna ziua din nou...
parintii mei sunt casatoriti de 32 de ani din care au stat impreuna doar primii13 ani dupa care tata a plecat in ungaria definitiv,are cetatenie acolo are viata separata de a mamei mele mai da cate un telefon o data la un an,doi trei....
mama mea a ramas cu toate raspunderile,m-a crescut pe mine,m-a ajutat sa-mi cresc si fetita, a intretinut apartamentul(trei camere)timp in care tata traia fericit departe de noi,nu ne-a ajutat cu bani decat o data la doi trei ani 2,3 milioane de lei,stiti ce putin e in romania....
mama mea acum are 62 de ani,este f bolnava si nu stie cate drepturi are asupra apartamentului la care este coproprietara cu tata,se teme ca el va baga divort si il va lua.ce sfaturi puteti sa-mi dati sa o pot linisti?
Cel mai recent răspuns: Ionut Lupu , Consilier juridic 21:13, 1 Februarie 2010
In caz de divort, iar daca tatal doreste partajarea bunurilor comune are dreptul legal la jumatate din apartament.Aici exista doua variante, ori il vinde si banii se impart, ori unul din soti ramane in casa, iar cel care pleaca primeste o sulta (suma de bani) pt despagubirea survenita din partea ce i se cuvine.
Deci daca mama ramane in casa,va trebui sa/l despagubeasca in bani pt tatal tau pt jumatatea lui.Dar ma indoiesc sa faca acest lucru acum, daca pana in prezent nu a facut/o.
In cadrul procesului de partaj, instanta va stabili cotele de contributie ale fiecarui sot, la dobandirea imobilului si va atribui in natura imobilul unuia dintre soti, celalalt urmand sa primeasca o sulta (contravaloarea cotei sale din dreptul de proprietate asupra imobilului).
Daca imobilul va fi atribuit mamei dvs. (are toate sansele), aceasta va trebui sa-l despagubeasca pe tatal dvs. cu o suma de bani (sulta), ce va fi stabilita de catre instanta.
Ar fi chiar indicat pentru mama dvs. sa divorteze cat mai repede si sa rezolve problema partajului.
Daca este foarte bolnava si presupunem prin absurd ca ar putea deceda, casatorita fiind cu tatal dvs., acesta va avea o cota de 3/4 din 4/4 din imobil, fapt ce v-ar dezavantaja si mai mult.
Sfatul concret al unui avocat si macar introducerea actiunii de divort ar fi mai mult decat indicata.
Instanta urmeaza sa stabileasca ce contributie a avut fiecare sot la dobandirea apartamentului si celorlalte bunuri.Cu siguranta, mama va obtine cota majorata, avand in vedere absenta sotului o perioada semnificativa de timp, insa trebuie sa dovedeasca cota sa.
Buna ziua,

Domnul av Cermak nu stiu unde gasesc si eu acel text unde sa fie edictata situatia cotei sotului supravietuitor in cazul in care are si un copil sa fie de 3/4.
Eu stiu ca daca vine in concurs cu mostenitorii din clasa 1 descendenti indiferent de numarul acestora, cota este cea de 1/4 pentru sotul supravietuitor.
Da 3/4 se gaseste in cazul in care sunt doar rude din clasa a IV-a care cuprinde pe colateralii ordinari până la gradul al IV-lea, respectiv, unchii şi mătuşile, precum şi verii primari ai defunctului şi fraţii/surorile bunicilor defunctului.

In mare tinand cont ca sunt peste 19 ani decand sunt despartiti in fapt, eu nu cred ca in 13 ani a adus o mare contributie( cumpararea apartamentului in totalitate, intretinerea apartamentului).
Eu zic sa faca divortul mama dvs, pentru bine dvs ca in viitor sa nu impice costuri suplimentare.
Rezultatul unui judecator care stie jurisprudenta si spiritul legii ar putea sa va dea chiar si 70 la suta din apartament in functie de contributie la cumparare si unele modificari importante - centrala, termopane, orice ce duce la cresterea pretului apartamentului dvs care indirect va duce la scaderea considerabila a cotei tatalui dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune, mostenire georgianafoele2024 georgianafoele2024 Buna ziua. Parintii mei au divortat in anul 2002, apoi fiecare s-a recasatorit. Parintii mei au avut impreuna 2 copii, eu si fratele meu. Tata a decedat si am ... (vezi toată discuția)
Succesiune, parinti divortati, fara partaj. Stefanel619 Stefanel619 Buna ziua. Doresc sa inaintez o serie de intrebari. Suntem 3 frati care avem de dezbatut o mostenire (un imobil), impreuna cu mama noastra. Parintii nostri au ... (vezi toată discuția)
Drepturi sot alioti alioti Buna ziua!Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea problema.Tatal este decedat si am facut succesiunea dupa el impreuna cu mama si fratele meu.Mama s-a ... (vezi toată discuția)