Am rugamintea sa ma lamuriti ce pot face deoarece in martie 2013 bebelusul meu implineste 1 an iar angajatorul actual mi-a spus clar ca "departamentul este full" si ca nu mai are loc pentru mine.Postul meu exista insa este ocupat de altcineva.Ce pretentii pot sa cer de la angajator?Trebuie sa ma angajez pana in martie 2013 pentru a beneficia de stimulentul de insertie sau este mai bine sa astept martie 2013 si sa cer compensatii de la angajator?In ce constau aceste compensatii?Nu stiu exact ce drepturi avem noi mamicile dupa actuala legislatie.Va multumesc anticipat.
Consulta?i prevederile Ordonan?ei 111/2010, completată ?i modificată precum ?i prevederile legii 166/2012.Angajatorul trebuie să vă reangajeze, pe postul dumneavoastră nu putea să angajeze decât pentru o perioadă determinată, perioada pentru care dumneavoastră a?i solicitat suspendarea contractului de muncă, lucru dealtfel aprobat de angajator.
La terminarea concediului pentru cre?terea copilului, angajatorul conform propriei aprobări , încheie suspendarea ?i se reia rela?ia de muncă prevăzută în contractul dumneavoastră de muncă. Prevederile din cele două acte normative face referire la obliga?ia expresă a angajatorului.
Succes!!
Mai mult , fiind vorba de op?iunea 1, dumneavoastră ve?i fi beneficiară a stimulentului de inser?ie dacă vă întoarce?i la serviciu înainte de împlinirea vârstei de un an al copilului, fiind vorba de un drept acordat de lege, angajatorul nu are dreptul să vă frusteze de un drept cuvenit !
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. Pe perioada cat ati fost in CCC angajatorul putea sa angajeze o alta persoana pe perioada determinata pana se termina CCC al dvs.
5. Deasemenea angajatorul va poate oferi un alt loc de munca dar nu sunteti obligata sa-l acceptati.
6. In cazul in care angajatorul nu respecta prevederile legale sesizati de urgenta ITM.
Buna.
Rebeka38
Am o intrebare la dumneavoastra eu sant in concediu crestere copil si as vrea sa va intreb dupa ce termin CCC pot sa intru in somaj? (vezi toată discuția)