avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil

Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea: pana la data de 26.01.2012 am fost angajata la o firma de la care mi-am dat demisia, in februarie nu am lucrat dar am platit la taxe si impozite pentru luna respectiva pt Pensie si Asig sociale, din 6.03.2012 si pana in prezent sunt angajata la o alta firma la care lucrez doar 4 ore pe zi (salariu 450 Ron), mentionez ca urmeaza sa nasc in luna decembrie. Beneficiez sau nu de indemnizatie?
:(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:32, 11 Noiembrie 2012
1. - Deoarece aveti acea intrerupere de o luna in obtinerea de venituri profesionale nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Faptul ca ati platit contributiile sociale la pensie si sanatate pe luna februarie nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC (singura conditie este sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate).

2. Daca ati fi avut lucrata macar o zi din luna februarie ati fi putut beneficia de indemnizatie pentru CCC, deoarece sunt acceptate si fractiunile de luna in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

3. Faptul ca ati lucrat cu jumatate de norma este admis pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. - Ce ati facut in luna februarie?
- Nu ati avut nici un venit dintr-o colaborare, o rpestare de servicii?
- Nu ati fost cumva eleva sau studenta la zi?
Nu am avut nici un venit, ce pot face in aceasta situatie? In februarie mi-am deschis o firma, mai exact pe 14.02.2012. Pot face ceva cu acea luna, de exemplu contract de colaborare, sau ceva care sa ma ajute?
1. Daca v-ati deschis o firma (ce fel de firma: SRL, I.I. etc.?) si ati inregistrat-o la Fisc atunci o sa scoateti o adeverinta de la Fisc ca aveti aceasta firma si ca ati obtinut sau nu venituri din aceasta.

2. Chiar daca in luna februarie nu ati obtinut venituri din aceasta firma va fi luata in calcul pentru a vi se acorda CCC.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
Este SRL, si nu am inregistrat venituri
1. Daca firma este inregistrata la Fisc inseamna ca veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Pentru siguranta intrebati si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, ce acre aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

12 luni cu tot cu luna in care se naste copilul? desp23ina desp23ina Buna ziua, Sunt insarcinata in luna a 6-a si data probabila a nasterii este 30.01.2013. In perioada 28.03.2011-14.02.2012 am fost in concediu fara plata ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie crestere copil vycktorys vycktorys Sunt angajata cu contract de munca din 12.02.2012 am nascut la data de 12.11.2012 , nasterea fiind gemelara s-a produs prematur la 31 de saptamani, data ... (vezi toată discuția)
Daca firma are datorii la bugetul de stat o angajata poate beneficia de indemnizatie ccc? silvia99 silvia99 va rog frumos, intrebare generala: in cazul unei firme cu contul poprit de anaf, cu datorii la bug de stat etc. care nu intentioneaza sa plateasca aceste ... (vezi toată discuția)