avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la problema cu care ma confrunt: anul trecut la data de 13 dec 08 a venit seful la mine la birou si mi-a comunicat ca nu isi mai permite sa plateasca chiria spatiului si ca inchide punctul de lucru.Ce puteam sa zic? Ok, dar ca vreau sa intru in somaj, a fost de acord.M-am ocupat de inchiderea punctului de lucru si am plecat in concediul de iarna din 20.12.08-12.01.09, timp in care am fost plecata din tara, ramanand ca salariul sa il inmaneze surorii mele (mentionez ca primeam in 15 si 30 ale lunii cate jumatate din salar), Am aflat ulterior ca i-a inmanat cu 50 lei mai putin.Nu am comentat nimic, cand am venit in tara am sunat la firma sa vad daca s-a facut inchiderea punctului de lucru si desfintarea postului meu, stiind ca doar asa pot intra in somaj, mi s-a spus ca notarul cu care lucreaza firma afost plecat dar ca merge in acea zi sa-i duca actele.A durat cam 14 zile sa primeasca actele de la notar (eu stiu ca dureaza maxim 7 zile) acum e sfarsitul lunii ianuarie si desfiintarea postului inca nu s-a facut, in concluzie sunt tot angajata dar nu am primit nici un leu pe luna ianuarie.Intr-adevar nu am fost la servici deoarece mi s-a spus ca nu e nevoie de mine la sediu nu pentru ca as fi refuzat sa merg.Cand am sugerat sa imi plateasca macar concediul pe anul trecut deoarece nu am fost in concediu a refuzat si a reactionat intr-un mod nu tocmai ortodocs, s a spun asa.Intrebarea mea este: Am dreputul sa primesc salarul si banii pentru concediul de anul trecut?si daca da ce ar trebuii sa fac daca refuza in continuare sa mii dea?Si pt somaj, la cate zile de la inchiderea punctului de lucru trebuie sa depun actele?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:32, 31 Ianuarie 2009
In primul rand ca trebuie sa va prezentati la locul de munca. In cazul in care nu aveti o comunicare scrisa din care sa rezulte ca stati acasa la solicitarea angajatorului si motivul pentru care nu sunteti primita la locul de munca sunteti in situatia unor absente nemotivate de la locul de munca. In acest caz va poate desface CIM disciplinar. In cazul desfiintarii locului de munca trebuie sa primiti un preaviz de 20 zuile lucratoare timp in care avti dreptul sa lucrati 4 ore si sa fiti platita 8 ore in cautarea unui loc de munca. Angajatorul trebuie sa va plateasca aceste 20 zile si poate decide sa nu va prezentati la locul de munca. Fara nimic scris in acest sens tot ceea ce faceti in prezent este sa absentati fara motiv si fara sa fi solicitat concediu fara plata , medical sau fara alta motivatie.
Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii contractului individual de munca, daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.
sau
Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii contractului individual de munca, indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
S-a aprobat ca somajul sa fie 75% din salar??
cossi a scris:

S-a aprobat ca somajul sa fie 75% din salar??


Cuantumul îndemnizatiei de somaj este de la 1 ianuarie 2006 o suma neimpozabila lunara reprezentând 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, la care se mai adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate.
Suma suplimentara este de :
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani,
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani,
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani, si
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la somaj ContSters155784 ContSters155784 Mi s-a incheiat contract de munca pe perioada nedeterminata la data de 03/05/2012 cu 8 ore pe zi. Firma la care lucrez se va inchide la 01/05 anul acesta,din ... (vezi toată discuția)
Quantumul ajutorului de somaj si durata acestuia micaelamicaela micaelamicaela Buna ziua, Am 42 de ani si cca 20 de ani vechime in munca. incepand cu data de 27 iulie 2009 sunt in c.o. (15 zile) urmat de preaviz. ma ... (vezi toată discuția)
Somaj+zilele ramase din concediu de odihna mady88_08 mady88_08 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. Saptamana trecuta am fost anuntata de sef ca voi mai lucra pana la sfarsitul acestei luni deoarece va ... (vezi toată discuția)