avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... plati mai mari decat incasari in contabilitatea in ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

plati mai mari decat incasari in contabilitatea in partida simpla

Buna seara, as dori sa stiu daca la o intreprindere individuala, platile lunare pot fi mai mari decat incasarile,in Registrul de incasari si plati.(In contabilitatea societatilor comerciale nu poti fi cu casa pe minus....)
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:20, 11 Noiembrie 2012
Da, platile pot fi mai mari decat incasarile, in cazul unei I.I.
Multumesc.
Pot fi mai mari platile decat incasarile pe o perioad de timp (zile) daca ai sold debitor la disponibilitati banesti. Altfel nu este posibil, pentru ca nu poti da mai mult decat ai.
cristina_71 a scris:
as dori sa stiu daca la o intreprindere individuala, platile lunare pot fi mai mari decat incasarile,in Registrul de incasari si plati.(In contabilitatea societatilor comerciale nu poti fi cu casa pe minus....)

La nici un fel de intreprindere (individuala, SRL, SA....) nu este posibil ca soldul casei sa fie pe minus. Adica de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere!
Cum poate casierul sa plateasca suma de 1000 lei cuiva daca are in casa doar 700 lei. Nu are de unde.
Dar exista solutii si poate ca la o asemenea solutie s-a referit cineva mai sus. O solutie este ca persoana care face plata sa puna din buzunarul sau cei 300 lei si sa achite suma de 1000 lei. Si, in acelasi timp, completeaza o dispozitie de incasare prin care da cu imprumut intreprinderii suma de 300 lei. In acest fel creste suma din sertar (casa) cu 300 lei si se pot scade in aceeasi zi cei 1000 lei achitati cuiva.
Soldul casei nu poate fi "pe minus".
Pot fi intr-o zi plati mai mari decat incasarile din aceeasi zi dar platile se fac din suma totala (soldul zilei precedente + incasarile zilei curente).

Aici nu este vorba de registrul de casa ci de registrul jurnal de incasari si plati. In acesta nu se inregistreaza aportul in numerar al titularului I.I. pentru desfasurarea afacerii, retragerea acestui aport si nici transferurile de numerar intre conturile de trezorerie (cum ar fi casa si banca, de exemplu).

Registru jurnal de incasari si plati are, in principal, rolul determinarii venitului impozabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire plata in numerar paulica_67 paulica_67 daca in registrul de casa am un sold de 1000 lei si in ziua respectiva vine un distribuitor pe care trebuie sa- lplatesc cu 500 lei iar incasarile pe casa de ... (vezi toată discuția)
Aport numerar la i.i. Dl_Sandu Dl_Sandu Am inceput activitate de comert cu produse decorative,la inceputul activitatii am investit aproximativ 15000 lei in marfa plus cheltuieli infiintare .Cum ... (vezi toată discuția)
Predare casa dida5801 dida5801 Buna ziua, as dori ca cineva sa ma sfatuiasca in urmatoarea problema: casierul/administratorul unei As de propietari la intocmirea borderoului din perioada ... (vezi toată discuția)