Buna ziua.
V-as ruga sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie:
Pentru o cearta in banca, s-a primit o amenda contraventionala, care a fost contestata pe instanta. S-a pierdut, dar s-a depus recurs in termen(15 zile de la comunicare, neluand in calcul nici ziua cand a inceput si nici ziua cand s-a sfarsit termenul). Instanta din proprie initiativa a investit sentinta sa ca irevocabila, calculand termenul cu tot cu zilele de inceput respectiv de sfarsit al termenului de recurs - gresit din punctul meu de vedere. Problema este ca a trimis sentinta irevocabila la primarie care mi-au trimis decizie de impunere pentru suma reprezentand amenda. Intrebarea este, as putea solicita suspendarea executarii pana la ramanerea def.si irevocabila a hotararii, pe art.14 din legea fiscala in fata instantei de contencios administrativ? Adica, respectiva decizie de impune poate fi considerata act administrativ emis de organ fiscal?
Va multumesc!
Puteti incerca, insa trebuie sa va motivati temeinic actiunea, atat in drept cat si in fapt.
Decizia primariei este intemeiata, deoarece sentintele care se ataca doar cu recurs, deci nu exista cale de atac apel, pot fi puse in executare .
Trebuie sa aveti in vedere ca cei din Primarie pun in executare sute, poate mii de astfel de sentinte in fiecare an.
De asemenea termenul de recurs este de 15 zile, nu plus inca una peste cea in care s-a implinit termenul, deci instanta de recurs in opinia mea a calculat corect si a pronuntat o decizie motivata.
Va multumesc.
Nu spun ca este o zi in plus. In fapt a fost asa: sentinta a fost comunicata in data de 23.07, si a fost declarata irevocabila de instanta in data de 06.08. Conform codului de procedura civila, termenele se calculeaza neluand in considerare ziua in care a inceput si cea in care a sfarsit. Nu? In plus, a fost declarata irevocabila de judecatorul de la fond, care a trimis ca irevocabila sentinta la primarie. Ce parere aveti? (eu spun ca termenul s-a sfarsit in 08.08 - ultima zi de recurs, iar noi am depus in 07.08, recurs care este si inregistrat pe rolul tribunalului)
Cu privire la termen conform art. 101 Cod procedura civila, nu intra ziua cand a inceput si nici ziua cand s-a sfarsit. Adica o cerere nu poate fi depusa la instanta decat pana in ziua a 15-a ora 24.00. Deja ziua urmatoare este a 16-a.
Probabil instanta a constatat ca nefiind depusa cererea de recurs in termen, sentinta din prima instanta a devenit irevocabila si definitiva, deci nu mai aveti sanse sa contestati caracterul acesteia.
Decizia de impunere este intradevar un act administrativ fiscal, asa cum este definit de art. 41 Cod procedura fiscala. Il puteti contesta in cazurile in care nu se respecta conditiile de forma (art. 46 Cod procedura fiscala), nu sunt indeplinite conditiile de comunicare (art. 44 coroborat cu art. 45 alin. 2 Cod procedura fiscala).